Ons tweede nest van Luna onze Riesenschnauzer 18-06-2014

Riesenschnauzer

G-Nest Geboren op 18 juni 2014 van Lyana van het Samarithahof en Azuro van de Nieuwe Riet

» Onze Honden
» Onze nestjes
» Karakter
» Stamboom
» Foto´s
» Puppy´s
» Nest 2009
» Nest 2010
» Nest 2011
» Nest 2012
» Nest 2013
» F Nest 2014
» G Nest 2014
» H Nest 2015
» I Nest 2015
» J Nest 2017
» Nieuws
» Inschrijven
» Informatie
» De Nieuwe Riet
» Enface
» Links
» Puppy ervaring

Riesenschnauzers

Lekker aan de wandel, hoe meer hoe leuker

Zaterdag 11-10-2014: Het is even slikken en een traantje wegpinken, maar ook Gaia is vandaag vertrokken. Gaia is naar een heel gezellig gezin met kinderen gegaan. En gelukkig hebben ze Facebook, want we kijken graag naar alle foto's van de pups. Ook van alle andere pups komt er regelmatig een foto voorbij, en dat doet ons heel goed. We zijn weer met onze eigen roedel:  Terra,  Luna en Sparrow. Ter afleiding gaan we een lekkere grote wandeling maken met de Riesenschnauzers. Hoewel we van de zomer nog tegen elkaar zeiden: "Zo voorlopig nemen we geen nestjes meer", is het nu opeens zo stil dat er toch al weer iets gaat kriebelen... Zouden we nog een laatste nestje met Terra doen deze winter of wachten we op Luna of Sparrow?
Koppie scheef en kijkenMaandag 06-10-2014: Gaia is nu bijna 4 maanden. De grote beren-teef-pup, bandje geel, uit ons laatste nest waar we zo verliefd op zijn geworden en zo graag wilde houden en op nemen in de roedel. Heerlijk is het om weer eens een pup in huis te hebben die je ziet opgroeien. Natuurlijk is het werken en opvoeden geblazen, maar je krijgt er weer veel voor terug. Gaia is een lieverd en zelfstandig meisje, maar kan ook goed voor zichzelf op komen. Ze is een mix tussen Terra en Luna qua bouw en karakter.
 
Niet trekken en kijken naar de baasOp de puppyles doet ze het geweldig en heeft alles snel door. Ze is zeer leergierig en snapt snel wat de bedoeling is. Bij de oriëntatie avond vond ze alles leuk; Flybal, agility, gehoorzaamheid en speuren.
 
In de grote stadOm Gaia goed te socialiseren ondernemen we veel acties en nemen haar overal mee naar toe. Gaia heeft geen problemen met auto rijden, ze vindt het geweldig. Neus tegen de ruit en maar kijken. Chris heeft een vergadering in hartje Den Bosch. Gaia en haar moeder Luna gaan met Sandra lekker mee en Gaia maakt zo kennis met een druk busstation, de boodschappenkarretjes en de vele stadse geluiden en alles wat bij de grote stad hoort.
 
Op showOok zijn Gaia en Luna samen op een heuse Schnauzershow geweest. Eigenlijk zijn dit soort dagen voor ons en onze honden niet ons ding. Maar we geven er een draai aan en vermaken ons tussen al die honden en honden baasjes best. De keurmeester is helemaal verzot op Gaia. Puppy’s krijgen nog geen classificatie, maar wordt betiteld met het predicaat belovend of veel belovend: Gaia heeft de “Veel Belovend” gekregen. Maar wat we nog veel belangrijker vonden: De keurmeester complimenteert ons met het feit dat we zo’n eerlijk hondje hebben. Haar karakter is ook top. Haar moeder Luna kreeg een U. Uitmuntend is het hoogste wat er is.
 
Samen met Sparrow rennen door de tuinTussen de drie grote Riesenschnauzers en Gaia gaat het lekker. Natuurlijk wordt er veel gespeeld. Ook oma Terra kan zich helemaal laten gaan en lekker stoeien met Gaia. Voor haar leeftijd gedraagt ze zich dan opeens weer helemaal als een jonge speelse hond.

Gaia kan zich prima handhaven tussen de anderen. Gebeurt er iets onverwachts of spannends, dan gaat ze zitten op een veilige plaats en bekijkt de situatie. Na een paar seconde neemt ze haar beslissing. Oplossingsgericht denken is zo mooi bij honden.
 

Even uitlaten. Ook zusje van Sparrow op visiteWe hadden samen afgesproken: max. 4 maanden proberen. Het is leuk en leerzaam en vreselijk gezellig. Toch, met pijn in ons hart, merken we ook dat 4 honden veel is. Als we zonder werk of met pensioen waren geweest, dan hadden we het wel geweten. Maar we willen ook alle tijd besteden aan onze andere drie. Aandacht verdelen over vier is weer ietsje minder voor elke hond.
 
Autorijden is leukGaia was eigenlijk gereserveerd voor een gezin in Engeland. Maar deze zagen er toch maar weer vanaf in verband met privé redenen. En zo is Gaia nu als laatste puppy over en gaan wij opzoek naar een heel speciaal baasje voor haar.
 
Stoeien met oma TerraTenslotte heeft Gaia wel een heel speciaal plaatsje in ons hart.Luna houdt alles in de gaten
 

Lekker trainen met alle vier

Meet GaiaWoensdag 03-09-2014: Last but not least. Vandaag is ook Fraulijn opgehaald. De één na laatste pup. Stil, dat wel. Maar genoeg te doen. Alles weer eens goed schoonmaken in en om het huis. De webcam van de muur schroeven en de gaten in het gras dichten en doorzaaien. En natuurlijk: Ons eigen puppy gaan opvoeden. Gisteren al voor het eerst weer naar de puppy cursus geweest. Gaia moet gaan wennen aan nieuwe dingen en ook zij is nu opeens alleen en kan niet zo lekker meer stoeien met haar broertjes en zusjes.
 
Zondag 31-8-2014: Op zoek naar een fiets mand voor Gaia, zodat ze mee kan en de grote meiden ernaast. Op zoek naar een mooie bench voor haar, een kleine dummy schoonmaken, oude bandje en riempje van Sparrow wordt voorlopig van Gaia, een trainingstas maken, trainingsgordel met snoepjes, kortom gewoon lekker bezig. We gaan weer pupperen !!
 
Niet in de vijver waarschuwt LunaGaia krijgt de kleur oranje als haar echte halsbandje en riem. Super trots stapt ze er mee rond. De pups gaan de hoogte in en hun pootjes worden langer. Als ze zich uitstrekken zijn het al lange lengtes! Het lukt ze nog steeds net niet om zelf op de bank te klauteren. De 2 jonge dametjes slapen in hun bench nog gezellig tegen elkaar aan, rennen samen rond en stoeien wat af. Dolle pret. Het zal voor alle bij straks wennen zijn als Champagne bubbel, Fraulein straks naar haar nieuwe baasje is.
We maken ondertussen lekker pret met ze. Op schoot in de auto zitten ze keurig recht op op de schoot van Sandra en kijken nieuwsgierig door de voorruit wat er allemaal te zien is. Op hun gemak snuffelen ze vreemde geurtjes op, op vreemde plaatsen. Open en vol zelf vertrouwen kijken ze naar iets nieuws, de koe van de overburen, de herten verder op, de trein overgang, de auto’s, tractoren met hun grote gevaarten er achter, het doet ze niet veel. Schrikken ze een keer pakken we ze even veilig op en houden ze tegen ons lichaam, we zeggen niets, laten ze alleen weten dat ze veilig zijn, en we zetten ze weer neer zodra ze weer rustig zijn, en gelukkig is dat snel want ze worden al zwaarder. Soms nemen we een grote meid mee, als voorbeeld, soms de 2 pups samen en soms alleen. Net hoe het uitkomt.
 
Vrijdag 29-08-2014: Vandaag wordt ook bandje Roze, Guusje, ophaalt om bij haar nieuwe baasjes te gaan wonen. Dol gelukkig en trots gaan ze met haar in de auto op weg naar haar nieuwe leventje. Gaia en Guusje gaan elkaar zien op puppyles in Roosendaal.
 
Samen met oma op onderzoekEn de telefoon gaat. Of we nog een reutje hebben? Hun Riesenschnauzer is 6 dagen geleden overleden en zonder ries is echt maar niets. 2 uur later staan de doorgewinterde Riesenschnauzer mensen verliefd naar bandje groen te kijken. Wat een match, wat een team, dit klopt helemaal. Groen gaat super gelukkig bij ze zijn.
 
In eens gaan we met maar 2 pups het weekend in. Het wordt mooi weer dus kunnen we lekker veel leuke dingen buiten gaan doen. En met maar 2 pups kun je ze extra verwennen.
 
Wat heeft tie gezegt?Zondag 24-08-2014: Chris en Sandra zitten in de bank. Terra ligt tussen ons in. Pup teefje bandje geel zit lekker op schoot bij Chris. Loopt langs en over Terra naar Sandra. Kroelt even met haar en gaat weer over Terra heen terug naar Chris. En zo gaat dat de avond door. Soms gaat ze ook even tegen Terra aanliggen en Terra vindt alles prima. Chris zit dat allemaal te bekijken en zegt in eens: Geel is een speciale, misschien moeten we die maar houden.
Hoe Sandra reageerde kan iedereen wel raden…. Sandra vond bandje Geel altijd al een specieaaltje. Geel gaat Gaia heten. De oerkracht, de grote moeder. Ze is veel zoals Terra, want ze is wijs, rustig, groot, stevig, onverschrokken en slim zoals haar oma Terra en mooi en lief zoals haar moeder mooie lieve Luna. Gaia gaat snel getraind worden. Dinsdag de eerste puppy les…. Sandra heeft grote plannen met Gaia. Wordt dit de IPO hond wat ze zo graag met Aris wilde gaan doen?? De tijd zal het vertellen.
 
Wat zijn we toch allemaal liefVoor de laatst beschikbare teef komt er een gezellig stel kijken maandagavond. En ze worden heerlijk smoorverliefd op roze. Ze is dan ook een bloed mooi en lief teefje. Dat wordt een goede combi. Rob gaat alles snel Riesenschnauzer puppy proof maken in zijn huis en winkel en komt haar vrijdag ophalen.
 
En dan hebben we alleen bandje groen nog. Ons grappige grote flinke kereltje. We snappen er niets van dat dit heerlijke kereltje nog bij ons is, maar het zal wel ergens goed voor zijn. Hij is vrolijk en vriendelijk, een lieve zachte knuffel reu, een lekker stevige dikkerd met een volle dikke wilde kroelvacht. We hebben onder tussen veel plezier met hem. En de camping gasten adoreren hem ook, dus hij krijgt aandacht en socialisatie genoeg.
 
Kijken hoe oma Terra het doetDe rest van de week vliegt weer voorbij. De puppycursus wordt geboekt, plannen gemaakt, lekker gewerkt op de camping en in de Enface praktijk. Geoefend met de pups en de 3 grote dames weer lekker mee getraind en gaan weer wat strakker onder commando. Die moeten wel het goede voorbeeld gaan geven! Gaia wordt aan Terra als voorbeeldhond gehangen en Terra is dan beren trots. Wat doet ze het graag! Het is een prachtig team samen en Gaia gaat supersnel. Prachtige oude tijden herleven.
 
Spelen met een KongZaterdag 23-08-2014: Vandaag een grote zwarte en een rode Kong gevuld met vreemde brokjes en leverworst. Het lekker moeilijk gemaakt om de brokjes er uit te krijgen. Dit gaf weer een uur plezier om te zien hoe ze het toch voor elkaar kregen. Met hun snuit, een enkel pootje en na een tijdje kwamen ze er ook achter dat gooien met de Kong er een brok uit kwam. Dolle pret.
 
Samen met mamma bij de kachelTerwijl er 2 weken geleden nog 56 kleine pootjes door de kamer trippelden, zijn er nu nog maar 16 flinke poten die lekker doordenderen. Wanneer het even kan, mogen de laatste pups nu helemaal het huis ontdekken. Komisch om te zien.
Alleen reutje groen en teefje roze en geel, zijn nog beschikbaar. De karakters worden steeds duidelijker en het wordt steeds moeilijker om ze af te staan.
 
Uitgeteld op de grondDe vitrage leggen we even hoog. Terra, Luna, Sparrow en wij zelf kruipen op de bank. De open haard lekker aan. En door de kamer rennen de pups en spelen. Dat de openhaard warm is weten ze nu en ze gaan er voorzichtig omheen. Bandje groen blijft elke dag nog boos op de bank. Een week geleden paste hij er nog onder, maar nu niet meer. Luidt blaffend tegen de bank: “Ik wil er onder” maar de bank geeft geen krimp. Bandje geel zoekt al snel een “rustige” plek op naast de Bassbox op de grond aan de voeten van Sandra.
Slapen op schoot bij de Schnauzer mammaEn de andere twee dames rennen en spelen met alle kleedjes die er te vinden zijn. Meestal rennen ze even naar buiten als ze moeten plassen. Een enkele keer…. Oeps… vergeten. Met een “Foei” sjeest het dan alsnog naar buiten. En na 2 tot 3 uur zijn ze allemaal moe en zoeken een lekker slaap plaatsje. Super gezellig met 7 Riesenschnauzers rond de kachel. De drie grote meiden kijken over de rand van de bank naar het spelende tafereel. Soms doen ze even mee spelen. We nemen een pup op schoot om lekker te knuffelen, soms springen ze van de bank om weer mee te gaan spelen, soms valt het gelukzalig tevreden knorrend in slaap. Geweldige schnauzers, lieve karakters, allemaal.
 
Auto rijden is leuk!Vrijdag 22-08-2014: Gisteren met de grote meiden één voor één lekker “quality-time” gehad achter op het veld. De bal gooien, spelen en wat oefeningen doen. Overdag lekker met de pups gespeeld en grasgemaaid. Voor de grote grasmaaier zijn de pups niet bang, die zijn ze zo gewend.
De week is om gevlogen met de laatste pups.

Met bandje groen, een vrolijk lieve knuffel reutje met een volle vacht en nog maar 4 teefjes pupjes gaan we het weekend in…
 
Alles goed controlerenWoensdag 20-08-2014: Met de laatste 5 pups voor de gezondheidscontrole naar Dierenhospitiaal Visdonk. Altijd pret! Luna en Terra moeten ook mee voor hun 2e Leptospirose enting, de Booster. Alles is weer gezond en sterk en krijgt de enting. Dit keer hebben we Dr. Richard, de 3e dierenarts die de pups controleert. We hebben alle pups extra goed bekeken en misschien houden we er toch eentje. We hebben ook nog een aanvraag voor een teefje uit de UK. En bandje Champagne Bubbel wordt straks genoemd: Fraulein die naar een heel leuk gezin met kinderen gaat.
 
Lekker knuffelen met een puppy!We hebben 4 kuub openhaard hout laten komen van Blom. Terra mocht er bij kijken en ook de pups hebben we het laten zien. Wow, stoere auto met kiepaanhanger en wat een lawaai als dat hout gestort wordt! En er gaat een knisperend en klapperend zeil overheen zodat we het hout droog blijft en we op ons gemak straks netjes kunnen opstapelen. Weer hebben de pups iets giga stoers mee gemaakt. ‘s Avonds gaat nu de openhaard aan en kruipen we als het donker is in de bank en kroelen met de grote meiden en de pups. Wat gaat het hard, de puppy tijd van nest G gaat ten einde lopen. Na 14 tippelende pups door het huis vinden we 5 pups nu maar weinig…
Dinsdag 19-08-2014: Vandaag is ook bandje zilver op gehaald. Ze is naar België gegaan om het nieuwe maatje van een middenslag schnauzer te worden. Echte schnauzer mensen. Ze hebben dwerg-, midden- en Riesenschnauzers gehad en altijd meerdere samen. Ze hebben lekker de ruimte en er gebeurt genoeg om haar heen. Die gaat een goed leven te gemoed. Ze noemen haar Bliksem! Veel geluk en liefde, Bliksem!
 

Lekker met mamma bij de kachelZaterdag 16-08-2014: (8 en halve week) Rust in het kennel. De afgelopen maanden was de dagindeling: Laat naar bed en vroeg op. Met gemiddeld korte nachten van 5 uur slaap, kon je de wallen soms wel even zien onder onze ogen. Nu langzamerhand de laatste puppy’s naar hun nieuwe baasjes gaan, komt er wat meer rust. Het is leuk om nog even in alle rust te genieten van de huppeltjes door het huis. Onze woonkamer en keuken zijn natuurlijk helemaal puppy proof. Dus wanneer ze los rond rennen, duiken de drie grote meiden op de bank. “Help, stuiterbeesten in aantocht” en rennen de pups als wilden door het huis. Ze ontdekken alles, kleedjes, televisie, kachel, schoenen en noem het maar op. Het blijft lachen hoe gek ze kunnen doen met elkaar.

Spelen met een cola flesSandra probeert elke keer wat nieuws uit voor de puppy's. Een fles met snoepjes er in doet het erg goed, maar ook een botje om mee te spelen is leuk. Het laatste reutje wat nu nog bij ons is, krijgt als eerste de kans om kennis te maken met een lekker oortje. Het oortje hadden we dan ook gekregen van Donder. Bekijk de video hieronder maar.
Video 7 (Spelen met de botje)
Gaia maakt kennis met de katWoensdag 13-08-2014: (8 weken) Het gaat nu hard. Meer dan de helft van de puppy’s is nu al opgehaald en heeft de liefde van de nieuwe baasjes kunnen ervaren. Per e-mail, chat of telefoon horen we de eerste ervaringen terug. Kennismaking met de kat of hond die al woonde bij de baasjes gaat goed en ook zijn de meesten al bij de dierenarts geweest voor een extra controle en de ontwormkuur. Niets dan lof krijgen we te horen. Voor ons is het altijd spannend. Je probeert het allemaal zo goed als mogelijk te doen, maar het blijft natuur.
 
Nog even netjes kammenVanmiddag is ook bandje rood opgehaald. Hij wordt de 5e Riesenschnauzer reu in hun leven. Echte Riesenschnauzer liefhebbers dus. Eens een schnauzer, altijd een schnauzer. Rood heeft een makkelijk lief vrolijk karakter en humor. Een goed zacht reutje wat helemaal bij deze mensen past. Zijn vacht is mooi zwart met weinig onderwol, lekker makkelijk in de verzorging en neemt ook weinig vuil en zand mee het huis in.
 
Onze eigen benchDe pups zijn lekker groot en stevig geworden. Vanochtend zijn ze gewogen en ontwormd met de Drontal pup. Ze slapen nu de nacht lang door en we krijgen een normaal regelmatig ritme. ‘s Ochtends ligt er nog een enkele keer een plasje binnen, maar meestal is het zuiver en een drol hebben we nu al meer dan 2 weken niet meer gevonden. Sandra neemt nu regelmatig een van de pups mee op wandeling. Ondertussen leert ze commando zit, blijf en hier aan. Koddig om te zien, hoe ze al luisteren. Ook de zindelijkheid is nu helemaal duidelijk bij de pups. Allemaal poepen en plassen ze buiten. Behalve bij harde slag regen, dan twijfelen ze even wat ze zullen gaan doen. Ze leren erg makkelijk en snel. Ze zijn leergierig en staan open voor alles wat je ze wilt gaan leren. Voor een stukje kipfilet doen ze het heel graag. Ze slapen in de grote bench van Oom Donder op handdoeken of voor de bench op de plavuizen vloer. Ze spelen en ravotten graag met elkaar, rennen achter elkaar aan en liggen minder overdag te slapen.
Lekker gaten gravenDe pups hadden ineens door dat ze kunnen graven en onder de webcam ontstond een knikkerpotje tot een gat in de grond waar ooit mooi gras stond. Ze hadden ook snel door dat dat niet van ons mocht. “Foei” zeggen met een opgestoken leraar vingertje is genoeg, dus de pups zijn daar genoeg van onder de indruk. Slimme Schnauzertjes! Luna en oma Terra en tante Sparrow spelen ook graag met ze. Alle staarten groot en klein kunnen lekker kwispelen van plezier. Met gemak lopen ze het rondje om de camping mee. De conditie is goed! Ze eten 2 tot 3 bekers brokjes per dag per pup. De buik van Luna is bijna weer mooi plat en je ziet niet meer dat ze een nestje heeft gehad. Haar vacht glanst mooi en is git zwart. Nu de zorgen voor bij zijn, is het eigenlijk alleen maar genieten voor ons. En als iemand de pup komt halen om naar zijn nieuwe thuis te gaan, loopt de verhuizing super soepel. We hebben ze goed voorbereid en dat is fijn om te weten.
Even lekker spelen met de groteDe pups blijven ook al rustig meer dan een uur alleen, zonder ons mensen en de grote 3 riesenmeiden, de moeder, oma en tante om het alleen zijn zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo kunnen wij ook weer leuke dingen met de grote 3 doen. Even lekker achter op spelen, gooien met de bal of een lekkere wandeling. Ze zijn dan nog wel met andere pups en niet echt helemaal alleen, maar toch weer een stap naar zelfstandigheid.
 
‘s Avonds nemen we gezellig een pup op schoot in de bank voor de TV of in de stoel in de tuin. Lekker kroelen tot ze in slaap vallen. En dan nemen we weer een ander pupje op schoot...
 
Ik mag op kamersZaterdag 09-08-2014: (50 Dgn.) Vandaag zijn reutje donker blauw (Gai) en teefje Oranje met Stip (Glowy Girl) op gehaald. Deze gaan ook brave Belgische hondenburgers worden, net als licht blauw. België is goed vertegenwoordigd dit jaar bij dit nest.
De pups spelen en keten nu 2 tot 3 uur aan een stuk om dan weer 1 tot 2 uur te slapen. Net zoals baby’s nog overdag moeten slapen. In die tijd gaan we met Terra, Luna of Sparrow de camping op om ze te laten spelen met honden van de camping of even te wandelen of iets anders leuks met ze te doen. Net hoe het uitkomt en wat kan.
 
De weide wereld in.We gaan de komende nacht in met nog 9 pups. Op naar morgen, weer een emotionele dag, dan gaan er weer 2 pups uitvliegen naar nieuwe baasjes.
 
Bonte vrijdagavondVrijdag 08-08-2014: (49 Dgn.) Vandaag zijn bandje zwart (Gino – Azzurro naar opa en vaders genoemd) en licht blauw (Gibbs Grand) opgehaald en hebben we de vrijdagavond, de Bonte avond gehad met nog 11 pups en 3 grote meiden, spelen en stoeien, rennen en keten in huis. Lekker met zijn allen helemaal gek doen!
 
Hé, waar gaat mijn zusje heen?Donderdag 05-08-2014: (48 Dgn.) Het eerste pupje (bandje champagne) is opgehaald. Elke keer weer een beetje spannend voor ons, hebben we ze voor alles goed klaar gestoomd? Ze gaat naar ervaren bouvier mensen die nu het Riesenschnauzer avontuur gaan beleven. Een groot huis met een lekkere grote tuin zal haar thuisplek worden. De autorit is goed verlopen met maar een beetje gepiep waarna wat geknuffeld werd met het vrouwtje en Donna rustig werd, lekker gelegen en geslapen op schoot. Thuis gekomen is er rustig een uurtje verkend en wat geslapen en daarna verder haar nieuwe thuis verkennen. De nacht is ook goed verlopen met alleen wat tevreden geluidjes en even anders gaan liggen. Helemaal super. Het is een schatje. Geen drolletje binnen, een enkel plasje omdat ze zelf niet hadden opgelet. Helemaal top. De volgende dag komen de foto’s over de mail binnen van een heerlijk slapende Donna (zo gaat Gitta – Terra v.d. Nieuwe Riet van roepnaam heten) in een mand met onze handdoek en een knuffelkleedje er boven op met Donna daar lekker languit boven op slapend en nog eentje slapend onder de stoel van de baas. Ja, het is een schnauzer!
 
Bij Sandra lekker op schootWe gaan met 13 pups verder… Heel wat mensen aan de deur willen de pups kroelen en 13 stevige vrolijke pups die allemaal willen gekroeld worden, is nog steeds groot feest en een foto waard!
 
Rustig ontbijten‘s Ochtends worden de pups hier nu pas om 8 uur wakker. Sandra zet de bak met eten neer, maar de pups vinden Sandra leuker en er moet eerst gekroeld worden. Er wordt goed gegeten en als de bak leeg is gaat er weer een beker meer bij. Die gaat niet helemaal op. We weten nu dat in een rap tempo de pups steeds meer gaan eten en naar 2 voor de teven tot 3 bekers voor de reuen per dag gaan. Al dagen totaal geen drolletjes meer binnen en nog een enkel plasje, maar daar staat geen bordje bij, welk pupje dat nog was. Vrolijk en enthousiast denderen de 13 pups naar buiten als de schuifpui open gaat. Goed zo, knap zo, pups! De goede tijden van een normale redelijk lange nachtrust zijn weer aangebroken.
 
Ik wil mee wandellenDe 3 grote dames worden uitgelaten. Het is prachtig weer en de wandeling is heerlijk. Gezellig komen we nog een baasje met hond die op de camping staat tegen. Even kletsen over “honden”. De kipjes hebben weer mooie verse eitjes gelegd. In de eco tuin lonkt een komkommer naar me, die groot en rijp is om vanavond in de salade te gaan. De tomaten zijn nog te groen. We snoepen wat besjes en wat bramen. Thuis krijgen de grote dames eten, die daarna vrolijk gaan spelen in de huiskamer. Na het commando ‘buitenspelen’ gaan ze in de tuin verder. De pups zijn binnen met ronde bolle buikjes weer in slaap gevallen.
 
Heerlijk om de dag zo te beginnen en vrolijk gaan we aan het werk.
 
Video 6 (Spelen met de flos)
Video 5 (Waakhond)

Touw trekken

Vrijdag 01-08-2014: (44 Dgn.) Vandaag halen Sandra en Chris het legnest weg. De pups krijgen een paar lagen handdoeken als kleedje. Dat is even wennen voor ze, maar veel geven ze er ook niet om en het gaat toch al lekker overal slapen meestal buiten het nest, waar het maar wil. Zo wennen ze er vast aan op een kleedje te slapen, want straks heeft het pupje ook geen nest in zijn nieuwe thuis, maar een kleedje of een mand of een bench en zijn ze weer beter voorbereid op hun nieuwe leventje straks.
 
Alle puppy's proberen een tepel te vindenHoewel de puppy's nu allemaal gewoon droge brokjes krijgen te eten (cavom pup/junior en Farmfood), wil Luna er heel af en toe nog even bij gaan. Alle puppy's vallen dan aan op de tepels van Luna. Volgens ons wil Luna eigenlijk alleen maar aangeven, dat we de bak met brokjes moeten bijvullen.
Mensen zijn het leukstWe krijgen visite van Ingrid van de Luijtgaarden met haar dochter Ayla. Ingrid heeft ook geassisteerd bij de bevalling. Ingrid maakt ook graag foto’s en dat doet ze zeer goed. En ze had haar fototoestel bij zich en heeft mooie plaatjes geschoten. Ingrid bedankt!
 

Even lachen in de lens?

Moriaantje zo zwart als roet...Elke dag probeert Sandra weer iets nieuws spannends te bedenken voor de Pups. Flos en bal kennen ze nu wel, maar een vreemde paraplu uitklappen is spannend. Circa 3 tellen krimpen ze in een, dan staan ze op aan gaan op onderzoek uit.
Stoere hond geeft niks om prikjeDonderdag 31-07-2014: (43 Dgn.) De chipper komt en controleert alles en dan gaan we aan de slag. 14 pups chippen is even goed concentreren. Maar we hebben het vaker gedaan, dus het gaat weer gesmeerd. De pups geven er niets om en zitten rustig op Sandra haar arm. Het watje met de desinfectans gaat over het plekje en de chip wordt er in gedaan. Ondertussen zoekt Chris het volgende kleurtje halsbandje.


 

Tussen door even knuffelenSandra kan nu de 14 Europese dieren paspoorten gaan invullen en stickeren, dat duurde langer dan dat de chipper hier was. Maar alles is nu klaar voor als het eerste pupje wordt opgehaald.
 
Portretjes van onze puppy's: (6 weken oud)

Licht Blauw

Roze

   

Geel

Zilver

   

Paars

Donker Blauw

   

Bruin

Oranje

   

Champagne

Groen

   

Champagne Bubbel

Rood

   

Zwart

Oranje Stip

   

Woensdag 30-07-2014: (42 Dgn.) De dierenarts Femke Lauwerijssen van dierenhospitaal Visdonk in Roosendaal komt op thuisbezoek. Pup voor pup gaat door haar vaardige handen en wordt op alles grondig gecontroleerd. Na Stein die de eerste controle heeft gedaan, kiezen we zo mogelijk altijd een andere dierenarts voor een totale medische controle van de pups, zodat we zeker weten dat ze goed en gezond zijn. (Twee zien er weer meer dan één denken we)
 

Gebitscontrole
Medische controle, hart en longenSandra streept het kleur halsbandje af op de lijst. Als een geoliede machine worden de 14 pups gecontroleerd en geënt. De eerste enting tegen allerlei verschillende besmettelijke ziekten, die ze wellicht zouden kunnen oplopen van andere honden of dieren.
En de eerste inentingBewust houden we er altijd rekening mee, dat de ontwormingskuur en de enting niet op één dag gebeuren, zodat de kleine mormels niet teveel stoffen in één keer hoeven te verwerken. Alle 14 pups zijn totaal goed en gezond bevonden! Helemaal niets, niënte, nada verkeerd! Wat een sterk ras en grote gezonde sterke meiden hebben we toch! Super!

Knappe Luna, moeder van 14 puppy'sLuna en Terra worden ook nog helemaal gecontroleerd en krijgen hun jaarlijkse enting. Terra is weer super sterk en gezond verklaard en Femke viel het op hoe goed, rustig, beheerst en precies Terra op de tafel sprong. Luna ziet er erg gezond uit voor een moeder van 14 pups en we krijgen de complimenten dat we haar zo goed verzorgen. Ze hebben voor het eerst de nieuwe entstof erbij gekregen dus de herhaling “de booster” moet nog over 3 weken.
 

Is er wat te beleven?De rest van de middag slapen de pups veel. Als rond etenstijd de fietsers met een tentje en de caravans aan komen en de grote meiden blaffen dat er mensen aan de deur staan, gaan de koppies al om hoog. Alles veilig? De één slaapt weer door en de ander gaat even buiten wat drinken, eten of zijn plasje of zijn drolletje leggen en gaat dan weer slapen. Om 7 uur wordt toch echt alles wakker om te gaan spelen en te ravotten. We wilden eigenlijk de portret foto’s gaan maken, maar we zitten lekker te kijken naar welk pupje wat allemaal doet, soms gewoon gaan zitten en kijken en genieten. Een levend schilderij of slapstick.14 sterke vrolijke gezonde pups. We kijken onze ogen uit en erg gelukkig nemen we een lekker Rose-tje erbij. Proost! Morgen is er weer een dag.
 

Webcam in de tuinOok de webcam hebben we nu buiten opgehangen, zodat iedereen nu kan kijken hoe leuk het spul allemaal speelt, rent en eet.

We passen nog maar net op de weegschaalDinsdag 29-07-2014: (41 Dgn.) Vandaag zijn de pups 6 weken oud en mogen ze allemaal hun 2e ontwormingskuur. Gezien het grote aantal, plannen we een rustig moment in om hiermee aan de slag te gaan. En na ruim 2 uur zijn ze weer allemaal gewogen en gecontroleerd door Sandra. Ze zijn gekamd en ontwold (vast wennen aan de trimsalon) en ze hebben het 6 weken Drontal pup ontwormmiddel gekregen. Gemiddeld wegen de pups nu 3239 gram. Reken maar even door: 45 kilo pup!
 

De eerste trimbeurtMaandag 28-07-2014: (40 Dgn.) Vandaag visite van een aanstaande Riesenschnauzer eigenaar. De dame en de 2 kinderen gaan op de grond zitten in de huiskamer en de nog niet ingedeelde teefjes gaan erbij op de grond. We nemen alle tijd om de juiste te zoeken, langzaam gaat er steeds een teefje terug bij de andere nestgenoten en de voorkeur wordt uiteindelijk oranje. Bandje oranje zal als Gaia verder gaan in het leven. Een mooie match en we zijn zeer tevreden.
 

Lekker knuffellen, iedereen smeltMorgen komen er weer aanstaande Rieseneigenaren die nu hun 5e Riesenschnauzer avontuur aangaan in hun leven. Bij hun eerste bezoek was rood al opgevallen en na wat gespeel en geknuffel met groen, zwart en rood, blijft het toch echt bandje rood. Rood gaat hun grote vriend worden.

We nemen graag even goed de tijd om samen te kijken welke pup het beste past bij de nieuwe gezinnen. Samen overleggen we de thuissituatie, wat iedereen er mee wil gaan doen en wat ze verwachten. Sandra en Chris hebben onderhand een aardig idee welk puppy rustig is en welke brutaal of nieuwsgierig. Persoonlijk kiezen we altijd voor een karakter wat een prima huishond kan zijn, maar een Riesenschnauzer kan natuurlijk veel meer. En zou je er graag mee willen trainen of IPO willen gaan doen, dan kan dat zeker. Het zit in een Riesenschnauzer en aan de nieuwe baasjes de keus.
 

Video 4 (Naar buiten)
Eten, eten en etenZondag 27-07-2014: (39 Dgn.) Het blijft erg leuk. Natuurlijk is het een berg puppy’s bij elkaar, die veel eten, veel poepen en veel kabaal kunnen maken. Maar het blijft bijzonder om te zien hoe nu elke individu zich ontwikkeld. Terwijl de één speelt met al het speelgoed wat er maar te vinden is, zit de ander op een flosje te knagen en de 3e zit rustig te kijken wat de andere doen. Terwijl de ander vreselijk hard rond rent in de tuin, blijft de ander weer rustig door eten. Er is er altijd wel één wakker en er klinken altijd tevreden geluidjes. Sommigen zoeken elkaar op om gezamenlijk ergens lekker te gaan slapen en sommigen zoeken nu juist een rustig plekje op om alleen te liggen. De langst spelende die als laatste weer binnenkomt om te gaan slapen, tijgert over een stapeltje puppy’s heen om vervolgens bovenop de rest te gaan slapen. Mopper, mopper klinkt er dan, alles herschikt zich en slaapt weer verder.
 
Heerlijk slapenVandaag is het een rustdag en proberen we het rustig aan te doen, maar dat is moeilijk, want iedereen wil wel even kijken en aaien. De puppy’s zijn al erg mensen gericht en vinden het elke keer weer leuk om geknuffeld te worden. Ja, sociaal worden ze hier vanzelf. Elke keer genieten we weer van de gelukkige gezichten die je krijgt als de pups in andere handen geknuffeld worden. Van puppyknuffelen wordt iedereen vrolijk.
 
Waakend oog van SandraAf en toe bijt een pup in de oren van een andere pup. Dan hoor je een harde gil of gepiep dat het zeer doet. Meestal laat de bijtende pup los, anders wordt hij gecorrigeerd door de andere pups, mamma Luna, Sandra of Chris. Zo leren ze dat ze bij het spelen de ander niet zeer mogen doen. Maar over het algemeen is lief keten en spelen met elkaar het leukste. Als Sandra ze roept, komen ze allemaal direct aangerend in de hoop dat er iets te beleven valt. Een geweldig gezicht als 14 pups komen aanstormen!
 
Nu de pups ons goed herkennen en van ons gaan houden, wordt de band onderling steeds sterker. Als we dan ook een keer mopperen omdat ze te hard bijten of binnen plassen en we mopperen op een pup met lage stem, is hij nu ook onder de indruk. Zo kun je belonen voor goed gedrag met een vrolijke hoge “Goed zo!” en een aai of een lage “foei” zeggen met het bestraffende opgestoken jufvrouwsvingertje en corrigeren en bijsturen en goed opvoeden.
 
Lekker brokjes etenDe harde puppy brokjes worden nu goed gegeten en er gaan al heel wat bekers per dag er doorheen. Alle gebitjes en (melk)tandjes zijn vlijm scherp, dus geen verslikking meer en er wordt goed gekauwd. Graag staan ze nog met hun poten of helemaal, gewoon in de voerbak en nemen dan aan hun pootjes wat brokjes mee, wat dan overal en nergens ligt. Maar in de loop van de dag, worden ze dan toch ook weer netjes opgegeten.
 
Het stuk tuin voor de pups is weer vergroot. Dat hebben ze nodig want ze krijgen al een goede conditie en ze worden sterker en kunnen al goed lang lopen. Ze lopen 1 km met gemak mee met een grote meid van ons. Dat doen we ‘s avonds, enkel als het niet te warm is en er geen andere honden van de camping lopen. Voor de veiligheid wachten we nog even voor ze dichtbij andere honden mogen tot ze de 6 weken enting hebben gehad. We hebben een afspraak voor woensdag gemaakt bij dr. Femke Lauwerijs van Dierenhospitaal Visdonk om ze hier thuis te komen enten en de gezondheid te controleren. Met 14 pups naar het hospitaal in deze warmte zien we niet zitten, dus toch maar een thuisbezoek.
 
Op donderdagmiddag komt dan de Raad van Beheer en worden ze gechipt en officieel Nederlands Stambomenboek, Hollands hondenburger met stamboom.
 
Luna kijkt toe of al haar kinderen goed etenNu 14 pups zo snel ineens niet meer drinken bij Luna verstoppen haar borsten met voedzame vette melk en moeten we ze regelmatig masseren om ze soepel te houden en te laten doorstromen zodat ze geen ontsteking krijgt van gestolde melk in haar borsten. Moedermelk is supervoedzaam, ook voor bacteriën, dus we letten goed op haar. Ook al doet het wel eens zeer, Luna laat alles goed rustig toe. Wat een lieve meid en wat heeft ze een vertrouwen in ons. Soms komt ze gewoon hulp vragen, onze band wordt enkel maar hechter, prachtig. Ze had ook weer het geduld om zich te laten trimmen en we hebben haar snel even kort kunnen ontwollen en haar oortjes kunnen scheren, zodat haar mooie kopie weer duidelijk wordt. We hebben haar snuit flink uitgedund toen ze 14 kleintjes had en het aangroeien van haar volle snuit en pony gaat nog wel even duren. Lieve zachte Luna, wat is ze mooi en wat moedert ze goed en graag.
 

Riesenschnauzer meisje met natuurlijk een roze flos

Donderdag 24-07-2014: (5 weken en 1 dag oud) Vandaag was een geweldige dag. De pups worden steeds groter en sterker en spelen samen, wat genieten is om te zien.
 
Spelen, lopen, stoeienVanochtend om 6 uur was de eerste wakker, maar Sandra had ze gehoord en doet op tijd de schuifpui open. Alles naar buiten en daar netjes gepoept. Goed zo knap zo! Maar 3 drolletjes binnen om te ruimen. Lang heeft het niet buiten gespeeld. Al snel ging alles terug in het nest en verder met slapen. Ze sliepen tot bijna 10 uur en heeft toen lekker lang gespeeld en goed gegeten. Als het overdag warm is zijn de pups rustig en aan het slapen. Als het koel is in de morgen en avond zijn ze actiever en spelen ze meer.
 
Aan tafel.De pups zijn op harde brokken over gegaan. Sandra zat er bij voor als er een zich zou verslikken of zo, maar alles ging van een leien dakje. De pups hebben nu een bak met brokken en een water bak zoals grote honden hebben. Weer een grote stap verder. En oke, ze eten nog niet allemaal even netjes, dus rond de brokken bak ligt het vol met brokken. Maar gelukkig hebben we dan altijd Luna of Sparrow die even komen stofzuigen.
 
Pappa, die wil ikDe pups blijven nu schoon van puppy-plak-pap-drap en Sandra en Chris en het huis dus ook. Daar zijn ze wel blij mee. De puppybandjes worden schoongemaakt en blijven schoon, weten we uit ervaring. Als het even kan hebben we gezellig een zachte knuffelpup op de arm.
 
Puppy's kom dan!De pups zijn al behoorlijk groot en sterk. Vanavond zijn geel met moeder Luna en licht blauw met oma Terra een rondje om de camping en over het linker camping veld tussen de caravans, campinggasten en honden terug mee op wandeling geweest. Geel deed het erg goed en liep makkelijk en vlot mee en kwam totaal niet moe of onder de indruk thuis. Licht blauw was in alles geïnteresseerd en ging over al heen op onderzoek, super nieuwsgierig naar alles en daarom werd de wandeling wel 3 x afgelegd en duurde de wandeling ook 3 keer zo lang. Licht blauw was een beetje moe toen hij thuis kwam. De pups zijn lekker gekroeld door vreemde mensen. Luna heeft koekjes gekregen. Sandra heeft weer veel gelachen en is super trots.
 
Waarom zal je lekker in het nest gaan liggen?Maandag 21-07-2014: (33 Dgn.) We hebben met zijn 14-en het legnest helemaal droog gehouden. Het is alleen maar wat vuil van onze modder pootjes door het spelen in de tuin. Sommige pupjes hebben gewoon door gespeeld in de stromende regen en gaven er niets om zoals Luna, de bikkels. De helft heeft buiten de kist gelegen, we worden zelfstandiger! En soms vinden ze het gewoon leuk om allemaal buiten het nest te liggen.
 
Rustig of druk, maar allemaal liefDe karaktertjes worden zichtbaar. Ze spelen en rennen en stoeien en met dit aantal is het erg opletten wie nou wat doet. Chris en Sandra hebben er een hele dagtaak aan om alles te observeren en de hele dag gaat het haast over niets anders dan… pups!
 
Hoe meer zielen, hoe meer vreugde!Van het weekend hebben we heel veel visite gehad en zijn heel veel gekroeld. Mamma Luna vindt het prima, nu we wat groter en steviger zijn en geniet van alle aandacht en geknuffel, want zo’n goede moeder krijgt ook haar complimentjes natuurlijk. En vandaag en morgen komen er weer aspirant pupeigenaren ons bekijken. Zo worden we zeker sociaal!
 
Kijk dit is nu een puppyDe indeling van welk pupje bij welk gezin is begonnen. Sandra vertelt graag over de pups en laat alles zien. Even snel langskomen kan echt niet. Als de juiste match er is, laten Terra en Luna dat even op hun manier aan Sandra weten. Zijn we het alle 3 eens en de aspirant eigenaar ook, dan is er een match! En vaak laat het pupje het op zijn manier ook nog even weten, grappig hoe een klein mormeltje al zijn voorkeur voor een baasje heeft.
 
Voetbalveldje he?We hebben nu een lekker groot stuk in de tuin erbij gekregen. Het groene gras is leuk om in te rennen en te stoeien.
 
Wat een mooie nagellakZeker mensen met teenslippers of schoenen met veters zijn zeer interessant.
Wat ben jij een rare SchnauzerIn huis gaat het leven ook door. We zien diverse nieuwe dingen voorbijkomen. En alles is interessant en we gaan graag even onderzoeken. De stofzuiger maakt toch wel het meeste lawaai en met die twee grote ogen erop, altijd even voorzichtig onderzoeken.
 
Alles aan het ontdekkenSandra heeft een aantal speeltjes in de tuin gelegd. Dus wanneer we wakker worden, rennen we naar buiten om weer te kunnen spelen met de bal of de flos.
 
Wat we overdag eten, komt er 's nachts weer uitBehalve ’s nachts poepen we nu vrijwel allemaal netjes buiten in het gras. Maar ’s nachts is de deur op slot en moeten we het toch echt nog binnen doen. Het is dus ook de eigen schuld van Sandra en Chris als ze ’s morgens moeten puinruimen!
 
Sandra blijft ze toch leuk vinden!Donderdag 17-07-2014: (4 weken en 1 dag oud) 4 handen is momenteel toch echt te weinig voor veertien puppy’s. We hebben ons er ook maar bij neer gelegd geen schoon nest te hebben of de vloer plasjes vrij. Gewoon ieder uur even puinruimen en genieten van hooguit 5 minuten even alles schoon. Met 14 pups is er altijd eentje wakker, aan het drinken uit de melk bak, aan het plassen, aan het poepen of zich een weg uit het legnest aan het banen over al zijn broers en zusjes heen, die dan verontwaardigd mopperen.
 
Anke helpt Sandra mee met de pupsAfgelopen week kregen de pups voor de tweede keer de ontwormingskuur. Ook daar kan je rustig een middagje voor uittrekken. Gelukkig zijn er genoeg helpende handen en samen genieten van het kleine grut is toch heerlijk.
 
Nieuwe bandjes en ontwormingZe hebben nu allemaal hun grotere puppy veiligheidsbandje aan gekregen. Die zijn ook wat breder. De vachten worden ook al langer, maar zo zie je de kleurtjes weer goed.
 
We passen nog net in de slabakGezien de mormeltjes goed eten en dus ook goed groeien, doen we het wegen nu om de andere dag, zodat dat ons weer een uurtje meer ruimte geeft voor andere dingen. Maar ook de website bijhouden en leuke foto’s maken schiet er soms even bij in.
 
Lekker uitbuikenBij de puppy’s komen nu de tandjes en kiezen door en net als bij baby’s jengelt het dan wat meer. En met 14 pups jengelt er nu dus altijd wel een. En je kunt niets doen behalve ze op de arm nemen en troosten en afleiden. De ontwikkelingen gaan heel snel. Buiten dat ze flink aankomen (gemiddeld zijn ze nu tussen de 2 en 3 kilo) en nu goed horen en zien, kunnen ze ook al hard rennen, sprintje trekken, veters vangen en blaffen.
Drinken bij LunaDe eerste pups willen al naar buiten, dus we hebben een stuk tuin, terras en stukje gras, afgezet waar ze zelf heen kunnen lopen. Kef, Kef, ahouw, ahouw. Maal 14 is dus best veel geluid. Sommige kampeerders op de camping bij ons, horen ze nu ook.
 
Maar we drinken ook uit de bakHet past haast niet meer
Op ontdekkingstochtVandaag is het heerlijk zonnig weer, dus alles voor de tuin in orde gemaakt en kijken of ze al weer wat verder naar buiten durven… Welke gaat ver en welke blijft nog veilig binnen? Alles wordt in de gaten gehouden door de argus ogen van de baasjes.
 
Nieuw hekjeOns houten hekje was toch wel op na 7 jaar. Aan een vriendin hebben we een steviger hek gevraagd. Nou zit zij in het ijzer en dan krijg je: een hek wat honderd jaar mee gaat !

Super Kirsten !
 

De puppymelk is weer binnenZaterdag 12-07-2014: (24 Dgn.) Met 10 kilo puppymelk in huis is het moederhart van Sandra weer gerust gesteld. Alles wordt nu even groot ingekocht en ook kleine snelle klusjes duren nu veel langer. Bijvoorbeeld de pups wegen, wat we elke dag doen, neemt nu al gauw een half uur in beslag. Elke dag wil je ook even kroelen met de kleine mannetjes en vrouwtjes, nou dat neemt ook even de tijd.
 
Schrobben en poetsenDe pups gaan steeds vaker uit het nest. De oogjes zijn open en ze lopen al behoorlijk goed dus het is tijd voor: De verhuizing! De vloer voor de schuifpui wordt grondig met de stoomreiniger schoongemaakt met Apesin van onze ecologische schoonmaak leverancier Direkta. Apesin pools doodt alle bacteriën en ontkalkt en reinigt alles. Het is gemaakt voor zwembaden en reinigt en dood dus van voetschimmel tot bacterie. Samen met de 100 graden van de stoom, de schoonste vloer waar je maar van kan dromen. (voor héél even dan)
 
De wereld is weer wat groter geworden.Het legnest staat nu voor de schuifpui en de pupjes kunnen de tuin in kijken en de ingang van de receptie met alle aankomende en vertrekkende gasten zien, horen en ruiken, onze keuken in kijken en alles van dichterbij meemaken. Zo kunnen ze lichamelijk en geestelijk verder groeien naar leuke lieve sociale Riesenschnauzers. Ze hebben nu ook veel meer ruimte om buiten het nest heen om te lopen en te onderzoeken. Ook de webcam is natuurlijk weer mee verplaatst, zodat je altijd weer mee kan kijken naar de kleintjes.
 
Luna vindt het allemaal prima. Ze ligt graag op de stenen vloer voor het nest te slapen. Ze neemt haar rust met steeds langere tussenpozen. Ze let goed op zichzelf en op haar puppies. En ze vraagt hulp aan Sandra als ze die nodig heeft. Ze kijkt je dan aan, geeft een heel zacht brommetje en wijst vervolgens aan wat er is. Grandioos.
 
Op de bench zie je nu eenmaal meerTerra neemt plaats op de beste uitkijkplek van ons huis en neemt de eerste waak op zich. Alles wordt in de gaten gehouden. Veilloos weet ze de bekende en de onbekende uit elkaar te halen en geeft met haar blaf de gradatie aan. Ons huis is een veilige vesting voor moeder Luna en haar 14 pups. Sparrow kijkt naar de pups of ze al groot genoeg zijn om mee te spelen en helpt met poetsen of staat haar moeder Terra aan haar zijde mee te waken.
 
Het gaat allemaal heerlijk en relaxed. We hebben ook geen moeilijk pupje, zorgenkindje of kwakkeltje er bij. Het zijn er alleen maar veel, 14 pups, ook heel veel plezier dus!
 
SchoothondjeEn ook leuk voor de campinggasten. Vandaag komt er een gast aan de receptie en die zegt: “Ik ben niet zo een held met grote honden. Ik ben een beetje bang.” Dus Sandra wijst naar de pups en zegt :” Ook voor dat maatje?” Ahhhh is het antwoord. Nee, niet bang, socialisatie op alle fronten gebeurt hier.
 
Vrijdag 11-07-2014: (23 Dgn.) Luna is een reuze trotse en zorgzame moeder: 14 pups, nu samen bijna 25 kilo zwaar, sterk en stevig.
Luna eet voor 14Luna eet i.p.v. normaal 2 tot 3 bekers per dag nu 12 tot 16 bekers; de helft Farmfood en de ander helft vette puppybrokken, meestal met vette leverworst erdoor. Ze ziet er dan ook prachtig glanzend en niet mager uit. Ik heb volgens mij wel een grijze haar in haar dikke pony gevonden. We houden Luna haar mooie volle riesensnuit even kort en uitgedund. Lekker luchtig en we moeten hem ook regelmatig wassen en ontdoen van de puppymelk.
 
Lekker, aan tafel!De 14 pups maken het prima. De eerste grote reuen zijn boven de 2 kilo. We zijn gaan bijvoeren om Luna te ontlasten. We willen niet dat Luna schade onder vind van zo een groot mooi nest, wat ze ons heeft geschonken. Normaal priegelen we 12 schepjes puppymelk poeder in een schattig klein flesje voor de pups en geven de lichtste wat melk uit de fles voor de balans in het nest en de rest een beetje melk uit de fles tijdens het kroelen voor het socialiseren. Met 14 pups gaat het iets anders:
Je koopt eerst alle dierenwinkels in de buurt leeg, in paniek rijd je steeds verder en verder en bestelt uit eindelijk 10 emmers van 1 kilo via internet. Want 14 groeiende Riesenschnauzerpups eten steeds meer en meer en nog meer… In de blender doen we wat warm water van 60 graden, één puppymelk emmer van 250 gr. even blenden en afvullen met koud water tot een liter. Op schenken in 2 grote dienbladen en op de grond voor het nest zetten. De pups denderen naar buiten uit het nest en vallen aan op de melk in de dienbladen. In “no time” zijn de dienbladen leeg dus rap naar de keuken voor warm water in de blender, een emmertje puppymelk erbij, blenden, afvullen met koud water tot een liter, in de dienbladen blijven opschenken tot ze genoeg hebben…. Dat is nu rond de 2 liter, maar de hoeveelheid wordt elke keer meer, want ze groeien, en eten, slapen en drinken en groeien en eten.
 
Aanvallen!De dienbladen worden goed schoongemaakt van de zoete vette puppymelk, de blender schoon, de plakkerige vloer geschrobd van alle melk, de badlakens uit het nest, handdoeken en alle andere doeken die je hebt gebruikt en aangeraakt, dweilen en poetsdoekjes in de wasmachine, wasmachine aan op minstens 60 graden… en even rust tot het weer begint te jengelen… 14 hebben er : Honger !!
 
Dienblad vol melk is zo op‘s Nachts ligt Luna bij de pups, geeft ze eten, ruimt het nest, poetst de pups en slaapt prinsheerlijk lang uit alleen op de bank en wij in ons eigen bed. Wil Luna ‘s nachts plassen dan tikt ze tegen de deur. Steeds harder tot we wakker worden en we haar even buiten laten. Dus wij slapen ook prins heerlijk in ons eigen bed en kunnen zo uitgerust de volgende dag er weer helemaal zijn. Luna is helemaal in haar nopjes en een top moedertje. Terra hielp al mee en Sparrow is ook aan de poetsploeg toe gevoegd. De pups worden van de puppy melk gepoetst en de buikjes gemasseerd en dan door Luna in het nest weer bij elkaar gelokt, laatste check door Moeder Luna, soms nog wat drinken bij haar en zo gaat het riedeltje al heel soepel en regelmatig in een mooi ritme.
 
Luna poetst iedereen voor ze weer in het nest mogenDe pups zijn sterk en stevig. De oogjes open en ze kunnen je aankijken met hun donkere glimmende kraaloogjes. Ze kunnen ook horen. Het geluid van de blender en de dienbladen weten ze al donders goed. En dan kunnen ze keffen, alle 14! Dat je moet opschieten! Ze staan nog wat wankel op de pootjes maar in 3 dagen rent het straks rond. (14, helup!) De eerste tandjes en kiesjes komen door. De eerste pups zijn al op de arm buiten geweest en gekroeld door de gasten van de camping. Zilver, geel, roze, donker blauw en bruin zijn al buiten het huis geweest. Elk pupje heeft een Ohhh en ahhh !! met kroel cum laude gehaald. Gelukkig hebben we een hondvriendelijke camping, de perfecte omgeving voor een opgroeiende pup!
 
Grotere maat puppy veiligheidsbandjesMet schema’s en aftekenen houden we bij dat elk pupje goed groeit, goed eet, goed poept, tandjes doorkomen en alles een keertje mee maakt. Je moet wel met schema’s werken met 14 pups! De eerste pups kunnen naar het grote maatje puppy veiligheidsbandje, dus Sandra kon weer lekker met ze tutteren.
 
14 pups, het gaat gewoon wat anders. En Sandra voelt zich in de hemel als 14 pups overal op haar schoot, voor haar, achter haar willen knuffelen. Dat is toch een droom !
 
Voetbal supportersWoensdag 09-07-2014: (21 Dgn.) Oh wat hebben we een lol met bandje oranje, bandje oranje met stip en bandjes donkerblauw en lichtblauw in het kader van de voetbal: Sparrow krijgt zelfs nog een juichpak aan en vindt alles best. De pups krijgen een oranje grote flos van Tante Carla en Donder. Jammer genoeg winnen onze jongens het van onze meisjes (de jongens tegen de meisjes)
Wij suporten voetbal mee!Zondag 06-07-2014: (18 Dgn.) Terwijl Nederland steeds meer oranje begint te worden, groeien onze zwarte puppy’s lekker door, zonder enig besef van het voetbal. Allemaal zijn ze nu de kilo gepasseerd en dat is voor ons altijd een feestje waard. Het hele kwetsbare is er vanaf en ze kunnen tegen een stootje. Ook de extra veiligheidsstokken (doodligranden) zijn uit het nest gehaald, waardoor iedereen meer ruimte heeft. Die kan Luna met haar 14 pups goed gebruiken!
 
Iedereen helpt mee met dit grote nestLuna blijft een geweldige moeder: Wanneer de kinderen stil zijn en slapen, neemt zij ook haar rust of wandelt wat door de tuin en neemt een verkoelend bad in de vijver. En wanneer haar kinderen wakker worden en samen beginnen te keffen (klinkt al best flink) dan komt ze terug, ruimt het nest op, legt de pups aan een zijkant en kruipt erbij. Al rollend en tijgerend is er dan een complete aanval op haar tepels. Na een half uurtje slapen de pups voldaan met een volle buik en Luna poetst ze dan nog wat schoon. Vervolgens kijkt ze trots naar haar pups en naar ons, alsof ze zeggen wil:”Kijk, dat heb ik weer goed gedaan!”
 
Lekker drinken uit een bakjeOverdag voert Sandra de puppy’s nog een beetje bij met puppymelk. Hier zitten voor de smaak gewenning voor het eerst een paar geweekte Cavom puppy brokjes doorheen vermengt. De pups leren zo alvast een beetje wennen aan de smaak van de puppy brokjes.
 
Flesje geven altijd leukLangzaam aan proberen we Luna te laten wennen aan mensen die haar kinderen willen bewonderen, zonder te snel zelf alles te willen beschermen. Gelukkig hebben we altijd genoeg aanloop van onze camping, dus de proefkonijnen zijn zo gevonden en een flesje geven aan een puppy is natuurlijk heel erg leuk om te doen.
 
Video 3 (Etenstijd)
Aan tafel!De puppy’s hebben nu een aantal keren gezamenlijk aan tafel mogen zitten om hun melk zelf op te drinken. De eerste keren was het nog een complete chaos, maar nu zit er al duidelijk verbetering in. Het filmpje op Facebook van de eerste keer, was voor iedereen leuk om te zien.
 
Wat kunnen ze heerlijk ontspannen slapenDe komende week genieten wij nog even van de stilte voor de storm. We schatten dat over een dag of 10 de pups uit het nest willen gaan kruipen en de wereld gaan ontdekken. Dat is het moment om het legnest te gaan verplaatsen naar de schuifpui, zodat ze ook de tuin kunnen gaan ontdekken en zo de eerste stapjes naar de zindelijkheid gaan door krijgen.
 
Baasje zit er klaar voorDinsdag 01-07-2014: (13 Dgn.) Wie denkt dat het leven van een pup bestaat uit eten en slapen, heeft het mis. Ben je per ongeluk geboren bij baasje Sandra op de Nieuwe Riet, dan is het hard werken.
ManicuurNageltjes vijlen: Onze nageltjes zijn al lang en heel scherp. Daar we nog wel eens willen stoeien of tijdens het drinken iets te hard prikken in de tepels van Luna, vijlt Sandra ze wat minder scherp. Wel even 56 pootjes om te vijlen.
In de slabakop de brievenwegerWegen: Elke dag rond zeven uur worden we allemaal gewogen. Zo wordt nauwgezet in de gaten gehouden of we allemaal genoeg groeien. Samen zijn we nu al meer dan 12 kilo! Dus dat gaat wel goed.
OntwormingskuurOntwormen: Ons eerste ontwormingskuurtje bestaat uit Drontal pup. We vinden het allemaal erg lekker en de kleur is zo mooi.
Puppy melk drinkenFlesje drinken: Onze moeder Luna geeft ons nu de hele nacht melk en overdag geeft Sandra ons uit een flesje soms wat extra melk. Lekker en schattig. Kan Luna weer genoeg melk opsparen voor de nacht.
PortretjeFotootje maken: Onze ogen zijn nu van ons allemaal open. We kunnen nog niet echt scherp zien, maar dat is over een dag of drie wel anders.
Lekker slapenDus mogen we aan het einde van de dag moe zijn! En tja dan is het weer saai voor iedereen die mee kijkt op de webcam.
Trotse moederZaterdag 28-06-2014: (10 Dgn.) Wat een team! 14 pups zijn er best veel. Uit het nest komen soms sabbelgeluidjes, soms is het stil, soms doet een pup alsof hij een kanarie is, dan is hij zijn broers en zusjes kwijt….. Ik slaap op de bank. Sparrow ligt op het andere eind van de bank te slapen. Terra ligt direct naast me op de grond. Luna ligt soms in het nest te voeden en soms sluipt ze in het hoekje van de bank tussen mijn voeten en voel ik haar warme zachte vacht kriebelen. Zachtjes hoor ik Terra even op staan en de pups controleren, even poetsen of geruststellen tot ze stil zijn. Dan hoor ik Luna zachtjes bij haar pups gaan liggen om ze te voeden en weer aan mijn voeten gaan liggen. Dan hoor ik Sparrow de pups checken en poetsen en met haar neus een verdwaalde pup bij de berg pups terug duwen en is het weer stil. Wat heb ik een geweldig samen werkend team. En wat heb ik goed geslapen. Super trots op mijn meiden. Gelukkig en trots, loopt mijn hart over van liefde, wat heb ik een gouden meiden. Kunnen pups een beter voorbeeld krijgen?
Aan tafel!Vandaag hebben we de puppy's proberen zelf te laten drinken. Vreselijk leuk om te zien, maar echt handig gaat het nog niet.
Lekker drinkenAan moeders borst of de fles blijven nog even makkelijker en fijner. En geef ze eens ongelijk.
Lekker bijvoeren Donderdag 26-06-2014: (8 Dgn.) Luna is fel in de waak en trots op haar pups en daar heeft ze alle reden toe. Wat een prachtig sterk stevig nest! De pups zijn al lekker stevig aan het worden, alle 14 sterke pups. Ze groeien goed tussen de 6 en 10 % per dag en je hebt al een heel compleet klein hondje in je handen. De teefjes zijn ietsjes lichter dan de reuen en dat is normaal. We voeren wel Beaphar puppymelk bij om Luna te helpen, want 14 pups is veel. Ze eet bakken met voer, maar toch, we willen niet dat Luna er ook maar iets onder lijdt, dus 4 keer per dag gaan de 14 pups door onze handen. Netjes werken we de kleurtjes af op volgorde van geboorte zodat alles een beurt aan de fles krijgt. De lijsten hebben we op het dressoir geplakt, zodat we in een oog opslag de volorde kunnen zien en het juiste pupje uit de berg pupsels kunnen plukken. Elk pupje leggen we tussen de voorpoten van Luna terug, die de pup dan een wasbeurt geeft. Oma Terra mag ook al helpen. Terwijl het pupje bij Sandra op schoot de fles krijgt masseert zij het buikje van de pup om een goede darmwerking te stimuleren. Zo neemt ze Luna wat werk uit handen. Het wordt al een groot team wat schitterend samen werkt.
 
Puppy stapelSparrow is helemaal moeder af en op de vrolijke speel toer. Ze heeft een leuk vriendje op de camping gevonden om mee te spelen. Storm is een lief zwart reutje en net iets hoger dan Sparrow, ze vindt hem zo leuk! Als Storm zijn bal kwijt is geraakt achter op het veld, dan speurt Sparrow de bal terug en brengen we hem samen naar de caravan van Storm. Die slimme Sparrow.
 
Nog even en ze kunnen zelf uit onze dienbladen de puppymelk drinken. Dienbladen zijn ideaal en hebben anti-slip op de bodem waardoor een pupje niet languit in de melk gaat. En het staat wel als een gezellig Brabants terras. Ze werken perfect om te voeren. Het is toch al een puinhoop met al die pups onder de plakmelk bij het leren oplebberen.
 
Gezellig samen slapenLuna gaat al wat meer uit het nest om ergens even te gaan liggen slapen, of op adem te komen en zo haar borsten zich weer vol kunnen vullen. Want in het nest krijgen ze daar geen kans voor. Alsof de pups onder een openstaande tapkraan liggen. De pups worden al groter dus het wordt dringen aan de bar. De hoop pups wordt elke dag groter en breder en nemen steeds meer ruimte in beslag in het legnest. Ze krijgen ook geen extra externe warmte meer van de rode warmte lamp. Die hebben ze duidelijk niet meer nodig. De pups liggen steeds vaker ergens alleen en lang uit in het nest bij dit warme weer. Liggen ze op een hoop tegen elkaar dan is dat eerder voor het mentale, de steun van het gezellig samen zijn.
 
De nestaangifte naar de Raad van Beheer is op de bus. De eerste namen van de aanstaande pupeigenaren zijn op de papieren verwerkt. Omdat we nog enkele pups te koop hebben, mocht Sandra zelf nog meer namen verzinnen en ze is bijzonder trots op de naam: Glowy Girl. Als dat geen mooie stralende meid wordt!
 
StoringErgens in onze buurt is er erg enthousiast gegraven en is de KPN kabel door. Hierdoor zijn we regelmatig zonder telefoon en internet geweest. En het gaat ook nog wel even zo blijven. Dus op en af zijn we bereikbaar. Valt de webcam uit, nemen we de telefoon niet aan of duurt het even voor we terugmailen, dan komt het dus daardoor. Sorry, maar we kunnen er echt niets aan doen.
 

Luna met haar 14 pups

Zondag 22-06-2014: (4 Dgn.) De eerste week is het altijd spannend. Zo klein en kwetsbaar. Maar vanmorgen bij het wegen is toch gemiddeld alles boven de 500 gr. gekomen. ’s Nachts als alles rustig is in en om het huis, kan je prachtig zien hoe Luna haar kinderen om de beurt laat drinken. Met haar snuit duwt ze pups weg of geeft ze een grondige wasbeurt, terwijl er dan weer andere aan de tepels mogen drinken. Luna is een zeer ervaren moeder geworden en heeft duidelijk veel geleerd van haar eerste nestje.
 
Video 2 (Tellen we even mee?)
Gewogen en verschoondt in het legnestGezien de meisjes en jongens al zo groot zijn, hebben ze vandaag hun echte puppy bandjes om gekregen. Allemaal een eigen kleurtje en 2 met stippen (stipnotering dus), daar er maar 12 verschillende kleurtjes bestaan. De puppybandjes zijn een stuk veiliger, daar ze vanzelf losgaan wanneer een pup vast zit of blijft haken en voor ons een stuk makkelijker te herkennen door de felle kleurtjes. Voor sommigen zitten ze nog iets te ruim, zodat soms een pootje erdoor heen gaat.
Terwijl wij vanaf de geboorte altijd hebben gedacht zeven reuen en zeven teven te hebben, bleek vandaag dat bij het nieuwe bandje om doen, dat we ons toch vergist hadden. Samen hebben we wel 10 keer alles nagelopen. Hoe kan dit nu? Een pup verandert toch niet van geslacht? Maar na lang zoeken bleek er enkel wat fout te staan in de spreadsheet. (Vermoeidheid zeker) Dus nu voor alle duidelijkheid: we hebben 14 pups waarvan 8 teefje en 6 reutje.
 
Vandaag moeten we ook afscheid nemen van Florian. Altijd even slikken, maar het hoort erbij. De laatste pup van Sparrow. Deze loopt elke dag al vrolijk mee op de grote wandeling met de andere meiden. Vandaag kwam hij zelfs al met een stok in zijn bek aanrennen. Als die niet klaar is voor een nieuwe wereld…
 
Licht Blauw Roze
Geel Zilver
Paars Donker Blauw
Bruin Oranje
Champagne Groen
Champagne met Stip Rood
Zwart Oranje met Stip
Een nest vol pupsZaterdag 21-06-2014: (3 Dgn.) En joepie, joepie, 3 kleine meisjes hebben met het gekrioel van 14 pups tegen 10 tepels in het nest de tepel gemist en zijn niet genoeg procenten aan gekomen en Sandra mag gaan tutteren met het flesje. De biest is binnen, de afweer is gegarandeerd, dus: “Yes!” Een kwart flesje wordt aangemaakt en er wordt voorzichtig gedronken. Het zijn maar ini-mini beetjes die gegeven moeten worden aan de kleine smurfjes, dus erg opletten. De juiste dosis op het juiste moment, maar laat dat maar aan Sandra over.
 
LunaLuna verslindt voerbakken met bekers eten. Ze was altijd al een goede eter, maar ze spant nu de kroon. Ze neemt vandaag voor het eerst ook weer soms even de tijd om in de tuin wat te snuffelen en rond te scharrellen of een kroel bij visite te halen, als de pupjes toch rustig en tevreden liggen te slapen. De eerste geboorte kaart is binnen. Een kaart met 14 ballonnen, geweldig! Dank jullie wel!
 
Meten is wetenDonderdag 19-06-2014: (1 Dgn.) Tja, 14 pups zijn er wat meer dan normaal en is wat meer en vaker tellen. Gelukkig zijn Chris en Sandra een ervaren team geworden. Elke ochtend en avond worden alle pups gewogen. De 5 pups die het procentueel minst zijn aangekomen worden het eerst bij Luna aangelegd om zich helemaal vol te drinken met de biest. Dit is de moedermelk van de eerste 2 – 3 dagen vol met de goede afweerstoffen, die de goede afweer geven aan de pups voor de rest van hun leven. Elke pup moet dus biest te drinken krijgen en bij voeren met puppymelk uit de fles doen we niet, want dat mist de natuurlijke afweerstoffen. Luna heeft gelukkig ook genoeg biest/moedermelk voor alle pups. Ze zijn allemaal goed op schema. Luna heeft een rouleer systeem zodat ze allemaal hun biest/melk krijgen en als het op de natuurlijke manier perfect gaat, is het helemaal het beste.
 
Lekker onder het buro van de baasKai (rood) en Floris (bruin), Koters van het Sparrow en Kotaro nest, zijn nu ook opgehaald en alles gaat goed, de eerste leuke foto’s komen over de mail en het hart van Sandra is gerust gesteld. Iedereen gelukkig, alles “past” goed bij elkaar en de juiste match van pups met de nieuwe baasjes is goed gemaakt. Een team samen voor “door dik en dun”!
Ondertussen huppelt Florian nog alleen uit het nest van Sparrow en Kotaro door het huis en valt moe in slaap altijd onder de bureaustoel met de wieltjes. Het is dus heel voorzichtig achter de computer kruipen zonder met de bureaustoel te rijden. Als Florian wakker is speelt hij graag uren met zijn moeder Sparrow.
 
Riesenschnauzer websiteHet wordt al meer dringen aan de moedermelk toog, want de pupjes groeien goed en er zitten er al bij die dik in de 500 gr. zijn. Alle wordt nauwkeurig in spreadsheets bijgehouden. Ook de temperatuur wordt goed gecontroleerd. Niet te koud voor de pups en niet te warm voor Luna.
 

1 dag jong en 7 weken oud

Alles staat op zijn kopDonderdag 19-06-2014: (1 Dgn.) Het is gezellig in huize “De Nieuwe Riet” met Terra en Sparrow, nog 3 pups van Sparrow en Luna met haar 14 pasgeboren pups. (20 honden in 1 huis, moet niet gekker worden) Snel wordt er eten gegeven, uitgelaten, verschoond, gepoetst en gedesinfecteerd, pupjes gewogen, wasmachine op volle toeren 95 graden en dan weer lekker knuffelen.
 
Dierenarts controle. Leuk en leerzaamOm 12 uur gaan alle 14 pupkes en Luna door de ervaren en aandachtige handen van Dr Stijn van Gils. Alles is gezond en compleet! Nu gaan we ze weer groot brengen met elkaar, wordt leuk.
 
Veertien Riesenschnauzer pupsWoensdag 18-06-2014:PUP” !! wordt er ’s morgens om half acht geroepen door Sandra. Dat klinkt heel anders dan normaal: “Kopje koffie, schat?” De bevalling van Luna is begonnen. Na een hele nacht onrustig te zijn geweest, en we de nacht bij Luna hadden opgedeeld tussen Sandra en Chris, mocht Sandra dan toch de eer hebben de eerste geboorte mee te maken van Luna. En niet zomaar. Nee, Luna bevalt in de tuin van haar eerste pup. Gauw schoon poetsen en mee naar binnen nemen. Alles stond natuurlijk al weer ruimschoots op tijd klaar, dus verliep het ook prima. ‘
 
Kuilen graven in de tuinOp verzoek wilde Ingrid graag kennismaken met een bevalling, dus ook zij wordt opgetrommeld om mee te komen helpen. Het is altijd een spannende en emotionele ervaring die je graag wil delen, maar de moederhond moet het allemaal ook maar goed vinden. Maar gelukkig is Luna de moeilijkste niet en kon Ingrid lekker meegenieten. Later wil Ingrid zelf een nestje van haar hond Heaven.
De eerste tweeNa de eerste blijft het lange tijd rustig en pas na 12 uur ’s middags komt de tweede. Vanaf dan is Luna in haar ritme en elk half uur komt er nu een pup bij. Het legnest wordt voller en viezer. We poetsen alles tussen de bedrijven door schoon, maar willen ook niet teveel onrust voor Luna.
 
Even afkoelen in de vijverLuna gaat tussen de bevallingen regelmatig even de tuin in om te plassen en te graven. Ook zoekt ze graag even verkoeling in de vijver. (Bevallen in bad ??) Zo overkomt het ons ook nog een keer, dat er een pup buiten wordt geboren en bijna in het gras valt. Het is ook niet voor niets het G nest zullen we maar denken.
 
Elke pasgeboren pup wordt grondig gepoetstLuna is wel moe, maar zeker niet uitgeput. Ze gaat lekker bij haar kinderen slapen. De pups drinken lekker aan haar tepels en vallen al gauw samen met Luna in slaap.
 
De vrouwenOm half 6 komt nummer 12. Het is nu 6-6. Toch een mooi aantal en meer gescoord dan ons Oranje elftal. En dan is het weer een tijdje rustig. Toch voelt Sandra nog wel bobbels zitten in haar buik. We wachten weer rustig verder af, op wat gaat komen.
 
en de herenHet blijft nu lang rustig. Toch is Luna nog niet klaar. We zien het gewoon aan haar. Om kwart voor acht ’s avonds komt nummer 13 en uiteindelijk om twee uur ’s nachts nummer 14. We blijven nog een tijd bij Luna en haar kroost zitten. Chris valt in slaap op de bank en Sandra blijft verliefd boven het nest hangen. Luna wil buiten plassen en poepen. Gewapend met de Mag-Lite zaklamp en een handdoek om eventueel weer een pup op te vangen, loopt Sandra achter Luna aan. Luna loopt relaxed het rondje rond de camping, blij weer vrij te kunnen bewegen en drinkt liters water en verorbert een volle bak voer.
 
Trotse moederHeel voorzichtig stapt ze in het legnest en schuift de pupjes opzij en gaat liggen. Eindelijk valt Luna in een diepe slaap en durft Sandra ook te gaan slapen tegen vijven ‘s ochtends. Het was me het dagje wel. Luna ligt trots als een sfinx voor de piramide tussen haar puppy’s en denkt “Dat heb ik toch mooi gedaan”.
Hoeveel pups zitten hier in?Maandag 16-06-2014: (Nog 1 week) Luna is prachtig drachtig. Haar oogjes glimmen van plezier. Ze heeft er zin in. Haar volle Schnauzersnuit is dun getrimd zodat ze hygiënisch kan zorgen en moederen. Verder wil ze geen polonaise meer aan haar lichaam en laten we haar met rust. Ze is voorzichtig met haar buik, ze wacht rustig tot we de deur echt breed genoeg open hebben gedaan, voor ze statig en rustig naar buiten gaat. Ze heeft al in het legnest geslapen en eet kleine porties per keer. Ze moet wat vaker plassen en ook een keer 's nachts worden we gewekt om haar even buiten te laten. (Fijn, nu de pups lekker door slapen) Ze is erg fel in de waak op ons huis, waar straks haar wondertjes geboren en groot gaan worden. Verder houdt lieve Luna onze Sandra continue in de gaten houdt en volgt haar overal. De bevallingsplek is klaar en alles is dik voorbereid. Vanaf nu mag ze medisch gezien veilig bevallen, maar we zien nog geen tekens van een snel naderende bevalling. Er worden beschaafd gaten gegraven en gekeuteld door de tuin en ze hobbelt op haar gemakje mee op de wandeling en dat is fijn voor de pups, die lopen lekker met haar mee op terwijl Terra en Sparrow als dollemannen hun rondjes achter elkaar aan sprinten door het hoge gras. Luna slaapt veel en neemt haar rust, haar buikje groeit steeds groter. Alles gaat goed!
 
Voorslapen Luna en haar vroetvrouwDe koelkast en vriezer worden weer afgeladen met eten, drinken en wat lekkers, zodat we onze handen vrij hebben voor Luna en haar bevalling en straks haar kroost. Want met een schnauzer weet je het maar nooit, er is altijd een verrassing
 
Lekker in mijn zwembad afkoelenZondag 08-06-2014: Heerlijke Pinksterdagen, maar wel warm. Luna neemt het er maar eens goed van en gaat languit in haar zwembad liggen. Als deze puppies later niet kunnen zwemmen, dan weet ik het niet meer.
Haar buik gaat al flink uitzettenDonderdag 05-06-2014: Nog twee weken en dan is Luna uitgerekend. Ze groeit flink in de breedte en ze gaat het (soms) toch echt wat rustiger aan doen. Ook 's nachts moet ze vaak nog even naar buiten om haar blaas te legen. Die zal nu wel ingedrukt gaan worden door haar puppy's. Luna krijgt nu ook meer eten dan Terra en Sparrow. Daar is ze dan weer erg blij mee. Luna is altijd al een grote eter.

Graag zoekt ze nu een plekje bij de baas en uit de drukte. Goed rusten voor haar komende bevalling.

Rennen huppellenDinsdag 27-05-2014: Luna gaat vandaag voor het eerst gaten graven in de tuin. Gezien ze nog even moet, betekent dit weer een flink omgeploegde tuin tegen de tijd dat ze is bevallen. Het gaten graven is een instinct bij onze Riesenschnauzers, waarschijnlijk het nest beginnen te bouwen syndroom. Ook al is Luna flink zwanger, wanneer ze lekker door het gras mag rennen blijkt er weer helemaal niets van. Springen en huppellen doet ze dan erg graag.
Luna blij in de weiZaterdag 24-05-2014: Luna haar buik wordt snel dikker. Eerst zakte haar ranke slanke holle taille weg en zakte haar buikje naar beneden onder haar liezen uit. Nu bolt haar buikje al op en gaat ook in de breedte als een ronde bal. Je kunt de bolletjes met de pups erin al voelen. Ook onder vreemde handen onder mijn handen gedrukt tegen haar buik, voelen mensen de bewegingen van de vruchtjes, ze zoeken gezellig contact. Dit wordt weer een lief sociaal nest en zeer waarschijnlijk een groot nest. Regelmatig ligt ze nu lekker te tukken in haar eigen bench of in het donkere hoekje voor de wc deur (handig met 1 wc in huis, ahum). Met de sprint verliest ze nu duidelijk van Terra, het is al een heel gewicht wat ze mee draagt en ze is er zo voorzichtig mee, wat een moeder instinct. Ze is duidelijk een ervaren moeder en niets vergeten. Zelf nu op de trimtafel springen weigert ze. Ik moet haar tillen. Ook gaat ze niet meer over de hoogte sprong achter op het veld. Wat weet ze het goed en wat is ze goed voorzichtig. Omdat de onderhuidse vetlaag op de ribben wat af neemt, zijn we nu al meer eten gaan geven. Een bak met een dubbele portie voer is zo op, Luna heeft nu altijd honger, zeker lekkere hapjes. Ze is super lief voor de pups van Sparrow en poetst ze netjes schoon en speelt voorzichtig met ze. Dat doet ze terwijl ze respectvol voor Sparrow, de moeder van het nest, buiten het legnest blijft staan. En de pups worden goed beveiligd, jemig, wat is Lieve Luna nu fel in de waak! Lieve mooie Luna is prachtig zwanger. Ze vindt het zo leuk, haar ogen twinkelen ervan en haar staart zwiept vrolijk vol verwachting.
 
Luna als kraamhulpVrijdag 23-05-2014: (5 weken zwanger) Luna mag nog een maandje zwangeren. Ze doet het goed en je ziet dat haar tepels al een beetje beginnen op te zetten. Verder merk je niet veel aan Luna. Ze blijft lieve Luna. Afgelopen week was Sparrow ziek en kon ze minder voor haar puppies zorgen, dat was de kans voor Luna. Heerlijk eindelijk mocht ze even met de pups spelen en verzorgen. Luna leeft zo toe naar haar eigen nest! Altijd behulpzaam en vreselijk lief voor de pups, ook die van Sparrow dus. Een genot om te zien.
Koel en rustig slapen en voorslapenMaandag 19-05-2014: Luna haar buik groeit, duidelijk zwanger! Ze is 4 weken zwanger en je begint het te zien. Zoals we gewend zijn, is ze nu dol op lekker eten. Ze ligt graag op het terras te zonnen om dan weer af te koelen op een koele rustige plek in huis. Terra en Luna trekken nu samen veel op. Samen met Terra speelt ze graag achter op het land, lekker dollen en snuffelen, en kijken wie wint met een sprintje trekken en samen stoeien en rollebollen.
 
Vrijdag 16-05-2014: Luna kan heerlijk in haar eentje met een simpele bal spelen. (Vier weken zwanger)
Video 1 (Luna spelend)
Luna altijd lief voor kinderenMaandag 12-05-2014: Wat we zelf al dachten en voelden, wordt bevestigd:
Vandaag hebben we Luna goed laten onderzoeken en betasten door Stein van Gils, één van onze dierenartsen. "Ohh, ze is zwanger! Ik voel de pupkes wegschieten onder mijne handen” Hoe lang is ze na de dekking? Nu 3 weken en 1 of 2 dagen. "Ooooh, ze is zeker zwanger!"
 
We gaan dus niet ook nog een echo doen nu het al zo duidelijk is. Met de bevalling zien we hoeveel en van welk geslacht reutje of teefje er geboren gaan worden. Voor de pups van Luna zoeken we waarschijnlijk nog enkele baasjes.
 
Straks mag ik weer in het legnest.Maandag 05-05-2014: (Luna 2 weken zwanger) Luna ligt graag op de bank zodat ze in het nest van Sparrow kan kijken. Ze is dol op puppies. Als ze kan en mag helpt ze graag mee met het nest van Sparrow. We denken iets te zien aan haar gedrag en dat ze zwanger is. En we weten dat het nog te vroeg is om iets te zeggen.
 
Luna en AzuroZe krijgt wel al wat meer eten en extra 5 mg foliumzuur per dag erbij vanaf de 1e loopsheidsdag. Dit doen we standaard bij elke teef. Bij de mens heeft het zijn effect allang bewezen en bij de honden is er 5 jaar geleden een congres geweest waarin het ook bewezen is, dat het bij honden ook zo werkt, dus doen we het sindsdien standaard. Het kan geen kwaad en we hebben alles over voor sterke gezonde pups. Op naar de echo rond 19 mei! Geduld
 
Luna en AzuroMaandag 21-04-2014: Op 2e Paasdag komt Azuro weer vol enthousiasme aan. Hij weet onderhand waarvoor hij komt. Maar Luna is er kennelijk klaar mee. Azuro krijgt gelijk een duidelijke grom als hij verder wil dan spelen. Alleen nog rennen en spelen mag van Luna. Het is wel een goed teken, want meestal geeft dit gedrag aan dat Luna bevrucht is. We zullen voorlopig moeten afwachten.
 
Luna en AzuroEven snel doorgerekend en mits de dekking gelukt is, betekent dit dat Luna gaat bevallen rond 21 / 22 juni. Dus maar een hele korte overlapping met de pups van Sparrow of zelfs geen overlapping. Wij weten wat onze lente en zomer gaat inhouden de komende maanden. PUPPIES !
 
Azuro is ook blijSparrow bevalt 5 dagen eerder dan verwacht en Sparrow en Luna ovuleerde 1 week later ?? We denken dat onze slimme schnauzerdames een onder-onsje hebben gehad. Zo komt op de tijdslijn alles helemaal goed met zelfs 5 dagen speling er tussen. Sparrow is klaar en dan kan Luna met haar pups komen. Als dr. Stijn van Gils komt voor moeder Sparrow om haar en de  puppies te controleren, kijkt hij ook gelijk naar Luna. Alles wordt gecontroleerd en hoe hard hij ook zijn best doet, met 1,5 week kun je nog niet echt voelen of een teefje zwanger is. Toch is het een fijn gevoel dat Luna even weer helemaal gecheckt en gezond beoordeeld is. Stijn glimlacht als we zeggen: Je ziet Luna weer bij de echo rond 19 mei.
 
JoepieZaterdag 19-04-2014: Pas 1 week later dan verwacht mag Azuro (eindelijk) Luna dekken. Ze staan 15 minuten vast achter de bosjes van onze tuin. Campingplek 23 is bezet en zit voor hun caravan op de eerste rij en ziet het allemaal gebeuren. En ook 1e Paasdag is het goed raak met 20 min vast.
Azure en baasje in de 7e hemel na de daadMaandag 14-04-2014: We laten Luna en Azuro kennis met elkaar maken. Dat klikt direct. Beide zijn al lang dikke vrienden en gelijk kunnen ze het goed met elkaar vinden. Ze dollen en rennen vrolijk achter elkaar aan door de tuin. Maar Luna lonkt wel naar Azuro, maar wil absoluut nog niets van hem weten. Iedere avond komt Azuro nu op visite, maar het blijft bij lonken en spelen.
AzuroZondag 06-04-2014: En dan is Luna loops. Niet handig twee nestjes tegelijkertijd denken we. Terwijl Sparrow hoog zwanger is, gaat Luna naar de mannen lopen lonken. Sandra had voor Luna de reu Azuro van de Nieuwe Riet in gedachten als dekreu. Azuro is een puppy van Terra uit haar eerste nest, het A-nest. Azuro is een grote stevige reu geworden met een uitstekende gezondheid en een fantastisch sterk en slim karakter zoals Terra. Het is een Terra, in een mooiere en in de grote reuen vorm, geweldig om te zien hoe hij dingen doet, communiceert en stoer en krachtig is net als onze Terra. Azuro heeft HD-A 35 dus goede prachtige heupen en zijn ogen zijn helemaal prima getest. Om weer de bloedlijn van Terra terug te krijgen en te behouden, zou Luna (stamboomnaam Lyana v.h. Samarithahof) met Azuro een mooie combinatie zijn.
Lekker fietsen met de baasDe winter was enorm stil zonder pups. Sparrow bleef leeg van de dekking en Luna heeft haar loopsheid overgeslagen. We kunnen dan wel weer veel tijd met onze honden besteden aan lekker wandelen, fietsen en trimmen. Maar een nestje is wel heel erg leuk.
(c) 2008-2015 Visser-Koghee