Ons derde nest van Luna onze Riesenschnauzer 6-05-2015

H-Nest Geboren op 6 mei 2015 van Lyana van het Samerithahof en Kotaro Mousaro

» Onze Honden
» Onze nestjes
» Karakter
» Stamboom
» Foto´s
» Puppy´s
» Nest 2009
» Nest 2010
» Nest 2011
» Nest 2012
» Nest 2013
» F Nest 2014
» G Nest 2014
» H Nest 2015
» I Nest 2015
» J Nest 2017
» Nieuws
» Inschrijven
» Informatie
» De Nieuwe Riet
» Enface
» Links
» Puppy ervaring
» InternetcameraRiesenschnauzer webcam

Riesenschnauzer

Maandag 07-09-2015: Vandaag maar eens even met de Raad van Beheer gebeld, hoe staat met het DNA onderzoek. Alles blijkt nu toch in orde te zijn. Alle pups zijn van Luna en Kotaro is bewezen. Dat wisten wij natuurlijk al, daar we er met ons neus op stonden tijdens de dekking. Eind goed, al goed. De stambomen gaan nu gemaakt en verzonden worden. Binnenkort krijgt iedereen hem thuis gestuurd.
Woensdag 15-07-2015: We worden gebeld door de Raad van Beheer, afdeling DNA met de mededeling dat 1 van de pups van het nest van Luna en Kotaro een muterend puntje op de gentest heeft. Bijzonder verrast van de kennis en interesse van Sandra (die gelijk alles wil weten), wordt ze heel geduldig uitgelegd dat uit de DNA testen, die we nu verplicht moeten laten doen van de vader en de moeder hond en van elk pupje, om onder andere te controleren dat de ouders echt de ouders van de pups zijn. (tegen het foute illegale importeren van pups uit andere landen) Nou, dat was verder allemaal prima. Verder worden ook specifiek Riesenschnauzer typische eigenschappen bekeken en nou heeft 1 pupje van ons een mutatie. Het is een heel technisch verhaal waarbij je wel wat van genetica (erfelijkheidsleer) moet weten, maar dat weten we wel! Ze praten wel meer dan een uur. Een mutatie op het gen is heel normaal, dat geeft de ontwikkeling en evolutie weer. Bij de Riesenschnauzer bijvoorbeeld van de steeds langer wordende snuitharen of de Riesenschnauzers die steeds wat groter worden of de bijklauwtjes die steeds meer verdwijnen. Leuk om te onder vinden, dat er echt iets gedaan wordt met de DNA testen en alle kosten die dat weer met zich mee brengt. We worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.
 
De koek is opVrijdag 10-07-2015: Ook Joep is nu opgehaald en wij zijn pup-loos. Dit weekend ruimen we alle spullen op en geven het huis een grondige poetsbeurt. De tafel kan weer op zijn plaats terug en achterstallige werkzaamheden worden bijgewerkt. Maar vooral: even bijslapen.
Wij maken ons klaar om alle aandacht aan Sparrow te gaan geven die al snel zal bevallen.
Luna is weer de oudeDit was een spannend nest, waarbij we veel mooie maar ook emotionele momenten hebben meegemaakt. Iedereen die een pup heeft van dit nest, wensen we heel veel plezier, geluk en liefde.
Chocolate BarsWij hopen dat het net zulke trouwe vrienden zullen worden zoals dat wij met onze Riesen meiden hebben.
Zaterdag 04-07-2015: Zo heb je er nog vier en vandaag is Joep onze enigste pup in huis. Alle andere puppies zijn verder opgehaald. Stil hoor. Luna slaapt wat bij. Zou het uitrusten van haar nest zijn of gewoon de warme dagen. Terra bewaakt weer de voordeur en Sparrow houdt zich rustig met haar beetje zwangere buikje.
Dank je Schnauzer mamaTara geeft een laatste afscheidkusje aan haar Schnauzer moeder voor vertrek. Ook Huck twijfelt even, waar gaan we heen?
Galilei Hugo RoséEn de nieuwe baasjes van Hugo hebben een eigen wijn gevonden: Hugo zomerrosé uit de Moezel streek.
Zwemles voor JoepVia de diverse communicatie kanalen, komen de eerste belevenissen al binnen van onze puppy's. Altijd spannend, voor ons en zeker voor de nieuwe baasjes. En dan gelijk met deze hittegolf, zijn honden toch altijd weer wat anders. Gelukkig zijn het stevige Riesenschnauzers, die tegen een stootje kunnen. Lekker verwennen de komende dagen (niet te natuurlijk) en eerst een band opbouwen.

Heerlijk verwennenZondag 28-06-2015: De eerste puppies zijn opgehaald en naar de nieuwe baasjes gegaan. Altijd even slikken voor ons, zeker de eerste die gaat, maar ze zijn er helemaal aan toe en we weten dat ze heel goed terecht gaan komen. En ook al zou Sandra het liefst alle puppies willen houden, dat mag van Chris toch echt niet. En golden girl Terra is nog zo vitaal, gezond en sterk met haar 8,5 jaar, die gaat nog jaren mee. Luna en Sparrow nog niet eens in het midden van hun leven, op hun top en in de kracht van hun leven, jong sterk en vitaal. En 4 Riesenschnauzers zijn er wel veel, dat snapt Sandra ook wel.
Wie kan het hardst blaffen?Puck, Buffel, Gaia, Harrie en Hera zijn nu hun nieuwe baasjes aan het leren kennen en de leefsituatie aan het ontdekken. De Facebook berichten zijn veel belovend en we geloven dat iedereen er helemaal blij mee is. Alles gaat van een leien dakje, ze zijn goed voorbereid. Wij zijn altijd blij met de foto’s en berichten, wat fijn om te horen dat het goed gaat, smullen van de verhalen en foto’s, want met liefde loslaten is een kunst op zich…
Spelen met de flosNog met 4 pups in huis en onze eigen grote 3 dames natuurlijk. Het wordt weer soepeler en stiller in huis. Jammer voor ons, maar prettig voor de wasmachine, dweilen, etc. We krijgen meer tijd om andere dingen te doen. Lekker lang wandelen met de grote dames, even dollen op het hondenspeelveld, met Terra een campinghond helpen, weer lekker met het vaste gezinnetje in bank hangen en een filmpje kijken.
 
Spelen met waterAlle basis dingen kunnen de pups en weten ze. We laten de hondjes nu zoveel mogelijk nieuwe ervaringen op doen en nieuwsgierig zijn ze! Ze kijken je echt goed aan, volgen je als je met ze wandelt en wanneer de koelkast deur open gaat, staan ze klaar en kwispelen. Ze weten donders goed, dat daar de kipfilet en de leverworst uit komt, “gaan we trainen, baas?” We oefenen nu maar de “hier” en “zit” e.d. met ze. Heerlijke puppies zijn het, ook met hun puppie streken natuurlijk.
Kippen vangenTerwijl Luna weer helemaal de oude is en goed rondrent bij het uitlaten, zien we dat Sparrow wat rustiger en voorzichtiger aan het worden is. Sparrow kan soms heerlijk naar de puppies van Luna liggen kijken met een dromerige blik. Je ziet in haar ogen dat ze snapt dat ze zwanger is, en straks trots met haar eigen pups mag knuffelen, troetelen, zogen en zorgen. Met Luna haar pups is ze lief en voorzichtig, ze poetst een neusje en speelt zachtjes met ze, echt de lieve suikertante.
StoeienBij het afscheid van een pup is Sparrow nu ook duidelijk meer onder de indruk van het vertrek, dan Luna. Luna heeft haar taak gedaan en ze groot gebracht en klaar gestoomd voor de grote nieuwe wereld, en het is goed zo. Ze zijn klaar om te gaan; groot, sterk en opgevoed en het is zoals het is. Zo is de natuur.

De komende week gaan Hugo, Tara, Joep en Huck ook naar de nieuwe baasjes toe. We zullen het wel weer heel erg missen, die kleine doerakjes hangend aan je veters, aan de dweil, aan je spijkerbroek, maar gelukkig zijn we dit keer niet lang zonder pups.

 

Nieuw paspoortDinsdag 23-06-2015: (47 dagen oud) Vandaag zijn we weer in de auto geweest voor een stukje rijden. Dit keer ging onze moeder Luna niet mee. Helemaal alleen op pad dus. De eerste bocht is spannend, maar daarna geven we er niets meer om. Met z'n negenen kunnen we lekker veel lawaai maken en aangekomen bij de dierenarts hebben wij en ons baasje weer veel aandacht. Wij zijn ook zulke charmeurs. Allemaal zijn we weer door de handen van de dierenarts gegaan. Onze chip is gecontroleerd en we hebben een heus dieren paspoort gekregen. We mogen de wereld in!

Bench trainingZondag 21-06-2015: (45 dagen oud) Vaderdag. In de huiskamer komt op de plaats van het legnest nu een grote bench en kleedjes, zodat ze daar aan gaan wennen en gewoon gaan vinden. Dat is vast gemakkelijk voor de overgang naar het nieuwe thuis bij de nieuwe baasjes.
De eerste pup op wandelingZaterdag 20-06-2015: (44 dagen oud) Vandaag hebben we een BBQ in de tuin met familie. Alle puppy neusjes gaan de lucht in en een enkele jengelt en jammert net zo lang tot ze weer op schoot mogen en gekroeld worden. Aan het eind krijgen de grote Riesendames in stukjes gesneden ongekruid kipfilet en de pups plukjes vleeswaren kipfilet om te snoepen als ze “hier” komen. Kipfilet is voedzaam, lekker en licht verteerbaar, prima om mee te trainen. En we hebben lekkere snoepers erbij in dit nest, kleine smurfen met goede smaakpapillen, die blijven komen.
DNAVrijdag 19-06-2015: (43 dagen oud) Vandaag komt de chipper van de Raad van Beheer. Altijd een weer een leuk moment, waarbij we allemaal heel goed moeten opletten, dat de chip bij de juiste pup komt, zodat de stamboomnamen kloppen. Gelukkig hebben we allemaal ervaring. De chipper controleert eerst of alle papieren van ons kloppen, controleert de chip van Luna en moet ook controleren of we netjes en goed zorgen voor onze puppy’s.
DNA onderzoek puppy'sNieuw dit jaar is het DNA onderzoek. Nadat een swapje bij de moederhond Luna is afgenomen, zijn de pups aan de beurt.
Chip voor de pupDe chip gaat met een klein naaldje in het nekvel van de pups. De meesten geven er ook niets om, een enkel zegt “Iep”.
 
DNA onderzoek puppy'sElke pupje krijgt na de chip een groot soort wattenstaafje in de bek geduwd. De DNA test. Daar geven ze helemaal niks om. Ze denken gewoon dat ze iets te eten krijgen.
Evn controleren of de chip werktNog even checken met de chip-reader of de chip ook werkt en klaar.
Alles ligt klaarAlle formulieren worden ingevuld, stickers geplakt en klaar is de Raad van Beheer. Nog geen half uurtje werk.
Raad van BeheerZo, nu kunnen we een nieuwe afspraak met de dierenarts maken, om het dierenpaspoort op te halen. Volgende week gaan we weer gezellig in de auto. Dit weekend gebruiken we weer om lekker groter te worden en te spelen.
 
Lekkere speeltuinDe tuin is 4 keer zo groot geworden, en dat betekend lekker rennen en dollen in het gras. Omdat de pups haast niet meer in het nest liggen, staat de webcam nu buiten gericht op de tuin. De werpkist zijn ze duidelijk ontgroeid, ze worden weer groter. Buiten kun je ze zien spelen of eten. Wij genieten nog eventjes van onze bolletjes wol. Lekker knuffelen en stoeien en spelen. Ze vinden ons en mensen leuker dan eten of speelgoed, de socialisatie is prima. Ze komen snel aan huppelen als we ze roepen, ook handig voor de nieuwe eigenaren. En ze lopen dichtbij ons mee als we met ze wandelen, ook makkelijk. We moeten eerder opletten dat we niet op ze stappen.
Portretfoto's Puppy's 6 weken
Hugo (Donker Blauw) Tara (Roze)
Puck (Paars) Joep (Licht Blauw)
Huck (Bruin) Happy (Zilver)
Gaia (Groen) Harrie (Rood)
Hera (Geel)
Lekker in de grote achterbakWoensdag 17-06-2015: (41 dagen oud) Wanneer de pups 6 weken zijn, moeten ze ook hun 6 weken enting krijgen. Vandaag is die dag! Na een nacht die nog niet soepel verliep, doordat de pups nu zindelijk beginnen te worden en elk uur willen er wel een paar naar buiten toe om netjes daar hun behoefte te doen. Dat hebben we ze geleerd en als dan de deur niet open gaat, wordt er steeds harder gejoeld tot je echt wel van de bank komt. De ochtend, waar we als een haas alles schoon maken, eten geven, uitlaten en e-mail en sociale media bijwerken, om vervolgens nog even te overleggen met a.s. puppy eigenaren familie, welke pup voor hun het maatje gaat worden. Stappen we uiteindelijk in de auto met 9 pups en Luna in de achter-honden-bak bij haar pups en Sparrow op de achterbank, bij Sandra en Chris voorin richting dierenarts. Altijd spannend zo’n eerste keer autorijden met de pups. Weer een nieuwe ervaring rijker. Luna gaat rustig zitten en later liggen en geeft het goede voorbeeld. De meeste puppy’s gaan lekker erbij liggen en doen hun moeder na, zolang Chris niet te hard over de verkeersdrempel gaat, is het leuk. Heerlijk zo een goede voorbeeld moeder hond. Luna, wat zijn we trots op je.
 
Op de parkeerplaats is het gezellig vandaagAangekomen bij de dierenhospitaal Visdonk, melden we ons aan. Stijn heeft zijn hele spreekuur voor ons uitgetrokken! Alice is ook gearriveerd om ons te helpen. Eerst de puppy’s natuurlijk! Alle negen worden ze in de onderzoeksruimte gezet. Ze zijn dol op de voetpedalen van de onderzoektafel en de tafel gaat maar op en neer. Eén voor één worden ze daarna grondig onderzocht. Oogjes, oortjes, lymfekliertjes, longen, hartje, tanden, naveltje, vacht en bij de heren of de balletjes zijn ingedaald natuurlijk. Alles is goed! Daarna krijgen ze hun  inenting. Het allernieuwste dierenpaspoort wordt ingevuld, maar krijgen ze nog niet mee. Dit kan pas nadat de chipper van de Raad van Beheer is geweest. Het is een nieuw verbetert paspoort, en daar hangen ook weer nieuwe regels aan natuurlijk. Dus we mogen we nog een keer terug.
 
Dierenarts controleAls alle negen klaar zijn en helemaal perfect blijken te zijn, gaan ze terug in de auto. Alice houdt de wacht bij de pups en krijgt daar ook flink bekijks. Iedereen wil wel even bij de pups kijken, zelfs de postbode kijkt even binnen. Heel wat Ohh en Ahhh’s krijg je als ze 9 van die prachtige pups zien.
 
Sparrow en Luna houden de wachtNu is Luna aan de beurt. Bloedprikje voor haar rode bloedlichaampjes onderzoek. En daarna een echo van de buikwand. We zien helemaal niets meer van de maagwand verdikking. Zo, dat is een opluchting, Luna is weer goed op weg helemaal de oude te worden. Nog vier dagen om het laatste medicijn af te bouwen en is ze weer helemaal schoon van medicijnen en mag het weer gewoon helemaal zelf doen.
 
Echo van SparrowAls laatste komt Sparrow binnen. Ook zij krijgt een kaal geschoren buik met een koude dot gel op de buik en daarna een echo. Oh, wat zijn ze nog klein, pas 26 dagen. 1,44 cm grote/kleine puppy’s zijn te zien bij Sparrow. In ieder geval 5, maar het is nog zo moeilijk te zien. Ze zijn echt nog te klein. In ieder geval is ze zwanger! Jippie! Kijk op de nieuws pagina voor het verloop van Sparrow's zwangerschap.
 
Uitgeteld in slaapTevreden en gelukkig met al het mooie nieuws vertrekken wij en de pups. Die liggen allemaal te slapen achter in de auto op het paardendekentje. Dus Luna gaat mee op de achterbank bij Sparrow zodat ze de pups niet wakker maakt en de pups rijden zonder hun mamma rustig terug naar huis. Zoveel leuke nieuwe dingen op één dag. De wereld wordt steeds leuker en dat kan je zien aan hun staartjes. Kwispel-kwispel. Thuis gekomen zetten we ze in de tuin waar ze allemaal lekker gaan drinken en vervolgens een prachtige drol draaien. Verbaasd kijken we elkaar aan, hebben de pups het nou echt netjes meer dan 2 uur opgehouden? Ja, inderdaad de achterbak is keurig schoon. Wat een knappe kinderen.
 
Kind en puppy gelukkigZondag 14-06-2015: (38 dagen oud) En weer kinderen! Altijd leuk om te zien hoe super sociaal de puppy’s al zijn. Ook moeder Luna heeft er geen probleem meer mee. Als je rustig doet, dan mag het allemaal.
CircushondenSandra doet gekke kunstjes met de grote honden. Terra wil ook graag aandacht en heeft in een paar dagen door, dat ze een circus hond is. Moet niet gekker worden.

 

En Sparrow wil met iedereen kroelen of ligt in haar bench te slapen. Ja, wij denken wel dat ze zwanger is!

B&B RiesenschnauzerOp Facebook zag ik hem al een paar keer voorbij komen. Een schattige foto van een puppy wat in haar eigen voederbak lag te slapen. Bed & Breakfast. Nou, ons bandje rood kan dat dus ook prima.
Op de weegschaalZaterdag 13-06-2015: (37 dagen oud) Er zit nu een flinke groei spurt in de pups. Niet alleen in gewicht, maar ook in gedrag.
Lekker geen melk meerZe eten nu harde brokken en soms nog puppy pap.
Lekker buiten slapenElke dag kunnen ze de tuin in, lekker spelen en keten en rennen en vallen daar dan ook in slaap.
Heerlijk naast de webcam slapen Natuurlijk willen ze niet meer in hun eigen bed liggen. Nee, voor de ingang op de plavuizen her en der, ligt veel beter. Spelen, stoeien en ontdekken. Dat is nu de dagbesteding.
Hoe snel geeft een puppy zich over. DominantietestLeuk als er iemand komt kijken en altijd in om met mensen te spelen. Knuffels nooit genoeg. Luna houdt alles natuurlijk wel goed in de gaten. Ze ruimt netjes alle brokjes op die uit de bak op de grond rondom vallen bij de puppy’s. En een vers drolletje is ook hap, slik, opgeruimd, alles netjes, de perfecte moeder. Heerlijk genieten is het voor ons nu van het mooie nest.
Kattekwaad met hondenVrijdag 12-06-2015: (36 dagen oud) De caravans komen aan en als de grote honden aanslaan omdat er iemand is aan gekomen, gaan de koppies van de pups omhoog, ook even checken. Of ze vallen weer in slaap of ze gaan naar buiten om te plassen en te poepen en te spelen. Het is een warme dag en ze liggen liever op de plavuizen uit elkaar, een teken van weer meer zelfstandigheid. Ze spelen en stoeien wat af, die tijden worden steeds langer. Ze bijten in elkaars poten en oortjes en leren zo dat bijten zeer doet. Regelmatig horen we een beledigde “iep “! En loopt een pup weg, “zo wil ik niet met je spelen”. Ook Luna gaat zich meer en meer bemoeien met de opvoeding en wordt een pup op zijn plaats gezet als die niet luistert. Een prachtig proces. De pups krijgen conditie en de puppybuikjes worden iets minder dik en er komt meer vorm in de pups naar kleine vierkante stoere compacte hondjes met gespierde kontjes, ze worden zo mooi!
 
Onze eerste flosAankomende woensdag zetten we Dierenhospitaal Visdonk weer op zijn kop. De pups krijgen hun 6 weken enting en hun paspoort en de grote gezondheidscheck van de dierenarts. Ook krijgt Sparrow een dracht echo en kijken we met de echo naar de plek op de maag van Luna, het enigste wat we eigenlijk hebben gevonden wat Luna zo ziek heeft kunnen maken, een maagbloeding of iets dergelijks, samen met de weeën en de bevalling en het bijbehorende gedrag en de zwarte drollen die Farmfood geeft, door ons niet gelijk op gevallen.
 
Video 10 (Aan tafel!)
Lekker slapen na een dag spelenDe camping ligt er prachtig bij en aan de deur kan nu iedereen de pups zien liggen en de pups de mensen. Socialisatie gaat hier vanzelf. Het wordt een gezellig mooi weekend!
 
Waar is hier de nooduitgangWoensdag 10-06-2015: (5 weken oud) De pups groeien, eten en drinken water uit een bak, slapen en poepen en plassen. De drolletjes worden steeds mooier en steviger, de tanden en kiezen komen steeds verder door, dus tijd om de eerste harde brokjes over de puppypap te strooien. Nou daar hebben ze nog wel wat moeite mee, maar onder de waakzame ogen van ons kan er niets gebeuren en laten we ze rustig stoeien met de volgende stap naar groot worden. De brokjes gaan we opvoeren en de puppypap gaat afnemen. De pups moeten werken en kauwen voor hun eten en hier nemen we rustig een paar dagen de tijd voor. Goed eten is belangrijk voor de rest van hun leven.
 
Puppy visiteMaandag 08-06-2015: (32 dagen oud) Vanavond komt het baasje Jaqueline van Shannah uit het c-nest pup knuffelen en lekker kletsen over Riesenschnauzers en trainers en alles wat met Schnauzers te maken heeft. Shannah is een dochter van Terra en een zus van Sparrow. Shannah zelf mag nog niet mee. Vreemde honden mogen pas bij de pups 2 dagen na de 6 weken enting. En Jaqueline kan ook smelten van puppies ….
 
Zondag 07-06-2015: (31 dagen oud) Terra en Luna krijgen iets nieuws tegen vlooien, luizen en teken. Een smakelijke tablet die 3 maanden gaat werken omdat het van binnen uit werkt ipv op de vacht te druppelen. Bravecto. Nou smakelijk is het, hap, slik en weg. Als we nou een vlo, luis of teek hebben gaat die op een van de 2 zitten en als deze dan bloed zuigt gaat ie dood. Puppies mag je nog niet behandelen als ze jonger zijn dan 7 weken, dus zo houden we het vlooi, luis en teek vrij.
 
Schoon blijf je er niet vanSparrow krijgt niet, want die is zwanger en we willen dat de ongeboren vruchtjes puur en zuiver kunnen groeien. Het buikje van Sparrow wordt al zichtbaar en haar tepeltjes groeien. Ze is normaal al erg lief en kroelerig en de moederhormonen erbij ligt ze boven op de voeten en nog liever op schoot. Een enorme knuffelhond. Sparrow is dol op de pupjes, speciaal op reutje rood, waarschijnlijk omdat de karakters hetzelfde zijn. Ze poetst hem graag, heel zacht en lief en voorzichtig schoon, een moeder met een zachte warme snuit.
 
Video 9 (Lekker eten met zijn allen)
Wil iemand met me voetballenZo heeft teefje groen en teefje geel ook al eens van Terra duidelijk corrigerend op hun donder gehad, omdat ze te ver bij het nest weggingen of iets anders stouts deden. Terra is een slimme (eigen-) wijze tante en heeft duidelijk haar regels en wensen van gedrag.
 
Kip gevangenVandaag erg veel visite en de pups zijn er duidelijk moe van. Ze kunnen al lekker even rennen en spelen, maar hebben ook nog veel slaap nodig. De spanningsboog is nog niet lang, maar gaat in de aankomende week snel langer worden.
 
Lekker aan tafelDe pups eten nog puppypap en dat is duidelijk te zien, hun poten, snuitjes, oortjes (en het huis), alles zit onder de puppypap. De pups gaan dus regelmatig onder de kraan of in een warm badje om schoon gewassen te worden en schoon gewreven met de handdoek, de meeste vinden het heerlijk! Dan wat borstelen en kammen, zodat ze wennen aan hun wekelijkse borstelbeurt als ze groot zijn. En met een schoon zwart knuffelbolletje is het heerlijk kroelen. We kunnen niet wachten tot we aan de vaste brokken gaan.
 

Zaterdag 06-06-2015: (30 dagen oud) Vandaag willen we allemaal snel naar buiten, daar ruiken we onze pap. Handig voor de baasjes die dan binnen kunnen dweilen en schoonmaken. We eten nu buiten op het terras en gaan daarna buiten door het gras lopen. Dat kriebelt een beetje aan onze dikke buikjes. Maar met dit prachtige weer, vinden we dat niet erg. En zijn we moe, dan vallen we heerlijk in slaap. De wereld wordt elke dag mooier en groter. En wij gaan die nu eens goed ontdekken!
En wat er in gaat...Vrijdag 05-06-2015: (29 dagen oud) De leukste week van ons prille leven! Nadat Sandra ons geleerd had, dat puppy pap drap veel lekkerder was dan melk. Leerde we heel snel om dwars door ons eten heen te rennen. Kijk maar wat voor vieze hondjes wij kunnen zijn. En wat er in gaat, moet er natuurlijk ook weer uit. Na afloop controleren we ook nog even wat we hebben gelegd. En met een beetje geluk, gaan we er dan recht doorheen lopen. De wereld is leuk!
 
Luna is in haar nopjesLuna en Sparrow zijn bij dr. Stijn van Gils geweest. Het bloed van Luna is weer gestegen en nu op zulke goede waardes, ongelofelijk hoe snel ze is hersteld. We mogen weer verder medicijnen versneld afbouwen en met 2 stoppen. Over 8 dagen ongeveer weer het bloed checken. Sparrow is voor de gezelligheid ook mee, nu dik 2 weken drachtig en maakt het goed. Ze hebben extra veel kroeltjes en snoepjes gekregen zodat ze het leuk blijven vinden om bij de dierenarts te komen. Ook thuis merken we dat Luna weer de oude wordt, lekker gek doen en waken over de pups zoals een betrokken moeder doet.
 
Voor het eerst naar buitenDe pups mochten ook nog voor het eerst de tuin in! Een hele ontdekking, lekker spannend: Allemaal nieuwe dingen!
 
Leuk!Nieuw uitzicht, geurtjes, wind door ons vachtje en de zon op ons bolletje, 33 graden, koude terrastegels, gras dat kriebelt, enz., enz. Om het zware onweer s‘avonds gaven we niets, we sliepen er lekker doorheen.
Lekker roze ontwormingskuurWoensdag 03-06-2015: (27 dagen oud) Vandaag zijn de pups 4 weken oud. Tijd voor de tweede ontworming kuur. Dat blijft toch altijd lekker. Of zouden ze de kleur zo mooi vinden? Roze is tenslotte Luna haar lievelingskleurtje.
 
Zo uit de puppy pap gelopenHoe je puppypap moet eten is nu helemaal duidelijk. De meeste eten voorzichtig aan de rand van het dienblad, maar een enkeling weet er ook nog gewoon midden in te gaan staan. Dat is dan weer leuk voor Luna en Sandra.
 
Even in bad bij SandraWe zeggen altijd: “’s Avonds schoon thuis komen, is een dag niet gespeeld” Uiteindelijk gaat het puppy (vandaag bandje paars) weer keurig en schoon naar bed.
Beetje drogenIn de wasbak in een badje ongeveer 30/35 graden, schoon masseren, afspoelen en ja, wel: droog föhnen. Paars kent nu het show ritueel, nou nog in een mooie coupe trimmen en ze kan dikke prijzen winnen.
Schoon nest en schone pupsOok Luna is blij met de nieuwe plek van het legnest. Ze kan er nu goed omheen lopen en ondertussen ook een beetje waken op de voordeur. Gezellig dicht bij het bureau van Chris en Sandra en vooral niet te ver van de koelkast af. Eten blijft super interessant.
 
WelterustenNa de eerste weken van onzekerheid en tobben, is er nu een flinke opluchting. De puppy’s groeien weer goed. We moeten nu eerder opletten dat ze zich niet klem eten. Maar ook zijn ze een stuk speelser, actiever en vrolijker, en oh.. wat poepen en plassen mooi. Ze kunnen je horen en naar je kijken. Ze gaan ontdekken en stoeien. We hebben blije pups, en dan zijn wij ook blij.
 
Een beetje dichter bij de grote wereldDinsdag 02-06-2015: (26 dagen oud) De grote verhuizing. Nu de puppy’s zelf eten, wordt de vloerbedekking van de woonkamer te zwaar belast. We besluiten dus het legnest te verplaatsen naar de plavuizen vloer. De puppy’s krijgen dan ook meer ruimte om de wereld te gaan onderzoeken. Ze zouden zelfs al kunnen kijken in de tuin. Maar ik denk niet dat ze al snappen hoe leuk buitenspelen is.
 
Na de vele nieuwe indrukken, is het goed slapen op het nieuwe plekje. Chris en Sandra maken ondertussen de oude plek goed schoon en verhangen de webcam. Alles gereed voor de komende weken. Nu gaat het echt leuk worden! De pups gaan samen spelen, rollebollen, gek doen en rennen en straks naar buiten!
 
Kraam visiteMaandag 01-06-2015: (25 dagen oud) Nu de pups langzaam uit de kwetsbare zone komen, mogen de eerste kinderen van de a.s. eigenaren ook mee komen. Niets zonder risico en een bacterie kan zo over vliegen. Maar het is toch ook wel erg belangrijk en leuk voor de kleintjes, de kindertjes. (en de ouders)
 
Heel wat anders dan een keuken weegschaalDoor de overgang van melk uit een fles naar puppy-pap-drap van een dienblad, schommelen de gewichten en lijken de pups niet meer goed aan te komen. Stress dus. Chris rijdt snel naar Fokkersplaza in Roosendaal en haalt een nauwkeurige professionele baby weegschaal die snel het gemiddelde van de bewegende puppy’s “locked”. De weegschaal is een zegen, Sandra is er super blij mee. We kunnen nu alles nog beter controleren.
 
Familie portretZondag 31-05-2015: (24 dagen oud) Met Luna gaat het echt stukken beter. De medicijnen zijn nu bijna afgebouwd. Spelen en wandelen gaat ook weer goed. Ze rent en springt, doet lekker gek, zoekt muizen, dolt weer vrolijk met kwispelende staart rond. Oude lieve vrolijke sterke Luna is terug, we genieten er extra van. Alleen aan haar vacht is te zien dat ze een overbodige sloot medicijnen heeft gehad, maar dat zal ook wel weer snel goed komen en we denken dat wij ook de enige zijn die het zien en herkennen. Luna ligt nu weer vaker bij haar kinderen en poetst ze netjes schoon. De puppy’s hebben Luna’s tepels helemaal vergeten en zoeken ze niet eens. Waarschijnlijk weten ze niet beter. Dus Luna hoeft haar babydoll niet meer aan. De puppy’s gaan gewoon gezellig bij haar liggen en zij kan ze poetsen en masseren en ze krijgen hun moederliefde en aandacht.
 
Puppy pap drap lekkerWij en de puppy’s zijn de melk helemaal zat. En door het geduldig oefenen, kunnen ze allemaal nu uit een bakje eten door pap op te likken. De tanden en kiezen zijn ver door. Het moment om over te gaan naar puppypap. Speciaal Cavom puppy/junior brokken weken we in een pan met water. De staafmixer maakt alles heel klein. En dan mogen de puppy’s gaan proeven. Dat is een groot succes! Lekker dat ze het vinden. Alles loopt kris kras door en over elkaar en recht door de pap. Het is een heerlijke enorme puinhoop. Maar opeens zien we allemaal dikke Riesenschnauzers rond lopen. Niet zwart, maar bruin, onder de puppypap. En dat is dan weer heel interessant voor Luna. Heeeeerlijk zijn de puppy’s. Eindelijk gaat Luna de pups echt goed wassen. Een kettingreactie komt opgang, die erg goed is voor de kleintjes en voor Luna. Eten, poetsen, lopen en poepen….. en gelukkig even zoet slapen.
 
Nieuwe gekleurde veiligheidsbandjesZaterdag 30-05-2015: (23 dagen oud) De puppy’s worden groter, dus vandaag krijgen ze nieuwe gekleurde bandjes om. Maatje Small wordt omgeruild voor Large. Die zijn dan gelijk weer een stukje schoner ook. Het zijn speciale veiligheidsbandjes, waardoor ze niet kunnen stikken of zichzelf ophangen. Het bandje klikt open wanneer ze ergens achter blijven haken. Het enigste wat nog wel eens gebeurt, is dat ze er een pootje door weten te steken. Maar ze maken dan meestal gelijk genoeg geluid, zodat we ze snel kunnen helpen.
 
Oefenen met zelf etenSandra houdt alles goed in de gaten. Temperaturen en controle is een dagelijks serieus klusje. Sandra krijgt een stethoscoop om de hartjes en longetjes nog beter te kunnen beluisteren. Zowel bij de groot en kleine riesen. Na weer wat oefenen heeft ze het weer snel onder de knie. Het is tenslotte 25 jaar geleden dat ze dat leerde. Als een pup niest of Luna zucht weer “Sandra is weer bezig..”, lijkt er een kanon in haar oren af te gaan. De hartslag van Luna is duidelijk steeds rustiger en net zoals Terra en Sparrow geworden. De puppydarmpjes hoor je lekker goed werken. Het cadeau is een groot feest voor Sandra. De puppy’s het leren eten vanuit een bakje, gaat ook steeds beter. Maar het blijft puppymelk en dat zijn ze echt zat.
 
Luna met haar kroostVrijdag 29-05-2015: (22 dagen oud) De dames en heren Riesenschnauzertjes zijn lekker bezig en kunnen (als ze niet slapen) goed op onderzoek uit gaan. Het is leuk te zien hoe ze opeens wakker worden, zich los wringen uit de stapel puppies, naar de andere kant van het legnest lopen en daar een plas doen. Eigenlijk al best wel zindelijk dus. De puppy’s wegen nu gemiddeld rond de 1,5 kilo en groeien in rustig tempo door. Na het vullen van de pup met de fles, lijkt het op ballonnetjes en waggelen nog wat rond om vervolgens in diepe slaap te vallen. Heerlijk is ook te zien, hoe ongegeneerd lekker languit ze dan kunnen slapen, waarbij het buikje helemaal bloot recht onder de webcam ligt. Ik kan het dan niet nalaten even te kriebelen over de schattige blote buikjes.
We kregen veel reacties over het overleden puppy oranje. Het heeft ons goed gesteund. Gelukkig hadden we dit meisje nog niet aan iemand beloofd of misschien voor onszelf gehouden en hoeven dan ook geen gezin teleur te stellen.
Video 8 (De eerste keer zelf drinken)

Alles wordt bijgehouden op lijstenAlle respect voor een moeder hond. Nu Luna niet mag voeren, doet Sandra dat natuurlijk met de fles. Elke voedingsronde gaat er zo’n kleine liter puppy melk naar binnen momenteel. Maar dat een moeder hond nog zoveel meer doet dan alleen een beetje voeden en poetsen, daar hadden we nooit zo bij stil gestaan. De puppy’s worden met moeders haar grote tong flink gewassen en zijn dan ook schoon. Wij tobben met een lauw warm washandje en zijn dan wel eventjes zoet. De moeder masseert de buikjes tijdens het likken van de pup, waardoor ze sneller plassen en poepen en helpt zo hun maag en darmen. Ook wij masseren met onze duimen alle buikjes. En de moeder laat haar pups gewoon even honger hebben of gaat opstaan, zodat alle pups op tijd genoeg beweging krijgen. Ook weer geleerd, wij zetten ze nu even buiten het nest, waar ze verplicht kunnen rondlopen. Een lik van de tong en de neusjes zijn schoon, gaan wij weer met een nat doekje poetsen. Wat bij al onze vorige nestjes zo vanzelf sprekend ging, blijkt nu een complete 24 uurs-klus te zijn, waar we dan ook nog eens een stuk minder goed werk afleveren dan de moeder. Gelukkig heeft Schnauzer moeder Sandra heel veel geduld. Helaas geen lange tong, 4 poten en een neus die op afstand ruikt wat er gebeuren moet of het gehoor wanneer het serieus is, maar ze doet haar best. Daar Chris dit soort frutsel werk minder in de vingers heeft, houdt hij zich met de logistieke kant bezig om Sandra heen en zorgt dat alles gereed en schoon klaar ligt. Sandra neemt voor iedere controle of voederronde ruim de tijd (ca. 2 uur) om alles met de pups te doen wat nodig is. Lekker slapen na het etenEten, temperaturen, controleren, masseren, poepen, plassen, lopen, registreren, wassen en nu ook leren drinken uit een bakje. Vanaf medio volgende week zullen we heel voorzichtig gaan starten met de eerste puppy brokjes te weken door de melk en dat kan alleen maar, wanneer de pups kunnen oplikken. De flessenmelk zijn de pups duidelijk een beetje zat. Moedermelk verandert elke dag van smaak en inhoud, zodat de pups gevarieerd eten, maar ook dat kunnen we niet aanbieden. Regelmatig drinkt nu een puppy te gulzig, waardoor even later de melk weer door het neusje terugkomt. De stapel met washandjes ligt naast het nest en we poetsen dan de neusjes weer een beetje schoon. Echt, een moeder hond doet veel, terwijl als je er naar kijkt het een peulenschilletje lijkt. Wij weten nu echt beter. De natuur is super knap.

 
Leren likkenDe tanden en kiesjes van de puppy’s zijn nu al op de helft van het doorkomen. Wat vroeger dan gemiddeld normaal is. Het moment om over te gaan op andere voeding. Dat vinden de puppy’s leuk en lekker. Op een andere manier eten (staand en likkend), maar ook lekkerder, gevarieerder voor de darmen en voller en gezonder. Nadeel is dan altijd wel weer dat de drolletjes groter en wel riekender worden. Maar dat zijn wij wel gewend en iets minder spanning en onzekerheid over de groei en ontwikkeling van de puppy’s zou voor onze gemoedsrust wel heel goed zijn.
Video 7 (Luna poetst haar puppy's)
Donderdag 28-05-2015: (21 dagen oud) Dr. Stijn van Gils is op huisbezoek geweest. Luna is weer gecontroleerd en was weer een stukje beter. Volgende week weer checken en wij houden onze waakzame ogen open. Ook de pups zijn door hem helemaal bekeken. De pups zijn al ver. De tandjes komen door en de gewichten, hartjes, longetjes, bewegingen, reacties, temperatuur en oogjes, noem maar op, zijn allemaal goed. Sterke pups, sterke moederhond. Riesenschnauzers !

Er is altijd wel een puppy die de ruimte nodig heeft

Nageltjes knippen bij puppiesMaandag 25-05-2015: (19 dagen oud) De puppies hebben allemaal hun oogjes open en kunnen je echt al aankijken. Het worden al echte hondjes nu. Ook het lopen/tijgeren gaat steeds beter en sneller. Maar ook de eerste kiesjes komen door, de eerste darm krampjes en de snel groeiende nageltjes. Dat zijn dan weer zorgen erbij. Luna poetst het puppy wat jammerlijk klaagt goed schoon, masseert de buik en geeft zo troost, dan slapen ze wel weer even. Maar het is altijd weer sneu te zien hoe de puppies stoeien met hun eigen groeipijntjes. We troosten de kleintjes zo goed we kunnen.
 
Oefenen met eten uit een bakElke dag komen de dames en heren ca 6 tot 7 % aan. En alles is nu ruim boven de kilo. Slapen, eten en poepen. Dat is de globale dagindeling. Voor ons dus flessen, schoonmaken en wassendraaien. Het blijft elk nest weer een beetje spannend of we alles wel goed doen. Aan aandacht en liefde zal het de puppies niet ontbreken. Waarschijnlijk gaat dit het meest sociale nest worden met al die aandacht van de verzorgers.
Dat niet alles vlekkeloos verloopt hebben we vandaag ook ervaren. Gistermiddag werd puppy oranje opeens wat ziek. Ze was al een mooie stevige dame, en tegen de 1,5 kilo aan. Aan de andere kant is het nog zo klein en fijntjes. Ze wilde ineens niet meer drinken. ’s Nachts begon ze te jammeren en de volgende dag met de dierenarts overlegt. Alles leek op darmkrampjes. ’s Avonds hebben we haar weer getemperatuurd en bleek ze erg onderkoelt te zijn. Nog geen half uurtje later overleed ze in Sandra’s handen. Poef, heel snel allemaal. Slaap zacht oranje.

 

Luna met haar favoriete speeltjeMet Luna gaat het elke dag beter. Ze speelt al weer lekker met haar bal en eet weer goed. De ochtend en avond wandelingen worden ook al weer groter. We bouwen voorzichtig haar conditie weer helemaal op. Als het aan Luna ligt, mogen de grote wandelingen al weer komen, maar wij beschermen haar daar nog een beetje voor.
De oogjes gaan bijna openWoensdag 20-05-2015: (14 dagen oud) Vandaag vieren we de “ wij zijn 2 weken oud” dag. De puppy’s gaan steeds beter lopen en beginnen vrolijk te rennen en de oogjes gaan beetje bij beetje open. Elke dag komen ze lekker aan. Het zijn nu al hele flinke hondjes. We hebben weer een hoop plannen voor vandaag, echter verloopt onze geplande dag weer helemaal anders. ’s Morgens gaan we eerst met Luna naar de dierenarts voor het bloed onderzoekje. Gezien Sparrow al weer 11 dagen loops is nemen we haar ook mee voor een eerste progesteron prikje. Afhankelijk van de waarde en het herstel van Luna, beslissen we of Sparrow ook een nestje mag. We willen niet dat er iets in de weg staat van Luna haar herstel. Luna’s bloedwaardes zijn heel erg goed gestegen. Dat stelt ons natuurlijk enorm gerust. Ze komt er echt weer helemaal bovenop! En in een sneller tempo dan de artsen zeiden. Ze is duidelijk nog niet helemaal fit qua conditie, maar je ziet haar elke dag verbeteren. Sparrow haar bloed moet nu onderzocht worden en daar zullen we dan later over gebeld worden. We gaan super blij met de uitslag van Luna naar huis.
 
Video 6 (De eerste stapjes)
Luna poetst en Sandra geeft de puppymelkNet nu we willen beginnen met alle puppy’s de eerste ontwormkuur te gaan geven omdat ze 2 weken zijn, gaat de telefoon. Het is de dierenarts met de uitslag van Sparrow’s progesteron uitslag. “Nu dekken !!”, zegt Stein. Euh? wat, nu al, dat is snel. Hals over kop moet Rachelle worden opgetrommeld om met Kotaro naar ons toe te komen. Sparrow wil het altijd in haar eigen omgeving “doen”. En om vijf uur zijn de geliefden bij elkaar en na de kennismaking, heeft Sparrow de zaadjes binnen van lieve Kotaro. Onze mooie Gentleman. Rachelle wil natuurlijk ook haar kindertjes even bewonderen. Zulke kleine Taartjes had ze ook nog nooit gezien natuurlijk. We eten met elkaar nog even wat, waarna Rachelle weer terug gaat naar het echte zuiden van Nederland. Terra loopt vrolijk met kleedjes te spelen en nestjes te bouwen. Sparrow ligt als de koningin te rijk in de bench van Terra, met haar kleedje te knuffelen en te rommelen.
 
DrontalpupOm negen uur zien we dan eindelijk kans om alle puppy’s te wegen, te checken en te ontwormen. Ze krijgen allemaal Drontal pup. Een knal roze spulletje, wat kennelijk altijd weer lekker smaakt, na al die melk die ze tot nu toe hebben gedronken. Na nog een beetje melk te hebben gegeven, gaan alle puppy’s lekker slapen in het nest. Luna ruimt nog even de laatste drolletjes in het nest op, die ook al groter gaan worden. Waarna we even rust hebben om de website bij te werken en de wassen te draaien. Morgen moet alles weer schoon zijn en klaar liggen. Zo vlak voor het Pinksterweekend, wordt het weer gezellig vol op de camping en willen we ook de camping tip top op orde hebben. Morgen hard aan het werk.
 
Drontal Pup tegen wormenWat een dag. Een dag vol geluk en verassingen, een echte Riesenschnauzer dag. We drinken een roseetje op de goede gezondheid van iedereen en alle pups, proost allemaal!
 
Flesje geven Maandag 18-05-2015: (12 dagen oud) Daar is Luna weer! Riesenschnauzers zijn zo sterk. Haar hoofdje trots hoog, haar staart vrolijk zwaaiend, loopt ze weer mee op de wandeling. Zoals vanouds verslindt ze bakken voer, gebakken kip, een biefstuk, kaas, leverworst en Cavom pups/junior gaat er in als koek. Als we de pups moeten voeden geeft ze dat aan en als de pups aandacht nodig hebben gaat ze bij ze liggen. Als we de fles hebben gegeven worden de pups hun buikjes gemasseerd en helemaal gepoetst. Super mamma!
 
Video 5 (Puppy's drinken)
McDogald'sVan het weekend gezellig visite en visite en visite gehad. En een heleboel McDonalds traktaties! De kiloknallers zijn goed gevierd. Op naar de 2 kilo.
 
Slapen bij moederDe pups groeien als kool. Het staan lukt steeds langer (voor ze om duikelen), kruipen naar waggelen, naar het lopen gaat steeds beter, het geluid wordt harder als ze honger hebben, en ze beginnen met hun wenkbrauwen te trekken omdat ze de oogjes willen open gaan doen, stapje voor stapje worden ze groter, de puppyploeg maakt het goed!
Lekker slapen bij moederZaterdag 16-05-2015: (10 dagen oud) Nadat Sandra gisteren, de pizza’s in de vaatwasser wilde zetten en de oven voorverwarmde met de puppymelk er nog in, hebben we besloten dat Chris vannacht bij de puppy’s blijft en Sandra goed gaat bijslapen in het echte bed. Rond een uur of 1 beginnen de kleintjes een beetje te jengelen, maar nog even wachten denkt Chris. Mis, dat pikt Luna niet. Ze springt van de bank en gaat net zolang zitten loeien als een wolf, dat hij besluit de fles te gaan geven. Zo blijven de puppy’s natuurlijk lekker verwend. Ze drinken nu ca, 50 cc en als je bedenkt dat het flesje 120 cc is, betekent dat regelmatig even stoppen en opnieuw vullen. Tegen tweeën ligt alles tevreden met bolle buikjes te slapen. Luna gaat nog even plassen en daarna is het voor iedereen slaaptijd. Rond vijf uur, begint er weer beweging in het nest te komen. Met z’n tienen rennen ze lekker in het rond en er komt al aardig geluid uit. Luna komt me halen. Eerst even water drinken en dan met haar natte snuit tegen mijn gezicht aan duwen. “Zo wakker, is de baas”.
 
Flesje geven en lekker drinken maarChris geeft de eerste puppy’s de fles. Ze drinken gulzig en na een minuut of 5 is de eerste pup klaar en voldaan. Zo ga je alle puppy’s af. Luna kijkt me meewarig aan. En Chris voelt zich hopeloos onhandig en langzaam. De 10 tepels van Luna werken toch echt sneller. Alles kan gelijk drinken en valt dan ook weer gelijk in slaap. Met 1 flesje zijn we toch weer lekker een uurtje bezig, maar als alle puppy’s hun buikjes rond hebben, is de rust er weer en kan alles en iedereen gaan slapen. Luna poetst de pups en alle pups kruipen weer lekker gezellig tegen elkaar aan. Luna kruipt naast mij op de grond, geeft een diepe zucht vanuit haar tenen en denkt volgens mij zoiets als,”wat zijn mensen toch onpraktisch, maar, ja ik hou wel van ze”
 
De eerste pups zijn zwaarder dan een kilo. Ze groeien erg goed en ontwikkelen zich prima. Ze zijn lief en laten alles makkelijk met zich doen. Omdat ze zo hard groeien, moeten de halsbandjes elke dag groter gemaakt worden. We kijken ze helemaal na. Aaien ze overal, knuffelen en kriebelen ze en worden ze super sociaal.

Wat voor leuks zullen we vandaag eens met ze gaan doen?
Luna aan de kip filetDonderdag 14-05-2015: (pups 8 dagen oud) Luna wordt sterker. Ze springt soms uit het nest om mee te blaffen. Loopt wat door de tuin te scharrelen en we maken wat korte stukjes wandeling buiten de tuin. Ze eet de hele dag uit de hand. En wat we hoopte gebeurt, ’s avonds eet ze zelf uit de etensbak op eigen initiatief. We hebben kip gekookt en dat bevalt. Tegen het donker gaan we weer lopen en ze wil toch echt nu het hele rondje om de camping doen. Het is lekker druk met veel honden op de camping, dus overal even snuffelen. Weer een vooruitgang en bij thuiskomst eet zo ook weer zelf uit haar etensbak, dat is de 2e keer. Yes!
 
Heerlijk op je rug tussen je zusjes slapenDe puppies zijn vandaag 8 dagen en weer grondig onderzocht. Ze drinken prima uit de fles en kennen het hele riedeltje al. De zwaarste is nu 997 gr, net geen kilo. Morgen zullen de eerst pups door de kilo gaan en hebben we een feestelijke traditie. De eerste kiloknaller wordt traditiegetrouw, uit de kinderen hun jongere jaren, gevierd met iets lekkers van de Mc Donalds. Er wordt goed gegeten en al getijgerd en ze beginnen met je te spelen. Er komt interactie, leuk want dan komen ook de eerste karaktertrekjes tevoorschijn, wie wil spelen en wie wil dicht tegen je aan in slaap vallen. De leuke tijd gaat beginnen, het ontdekken van de pups. Wie ben je? Wat wil je en wat vindt je leuk? Waar wordt je graag gekroeld? Wanneer ga je kraaien van plezier? De ontdekkingsreis naar 10 karakters gaat beginnen….
 
Flesje gevenWoensdag 13-05-2015: Luna ziet er beter uit. Haar slijmvliezen in de mond en in de ogen krijgen wat kleur, van spierwit naar zacht roze, maar nog niet wat Sandra wil zien. Ze krijgt wat meer kracht en ze springt ineens uit het nest omdat ze de tuin in wil om te plassen en te drinken. We schrikken er gewoon van. En in de tuin gaat ze zachtjes graven en wat spelen met zand. Ze drinkt een sloot water en we gaan weer uit de hand voeren. Beetje bij beetje eet ze fijngehakt rood vlees en puppyblikvoer. We lopen een stukje en er komt een prachtige stevige drol. Dat je zo blij kan zijn met een mooie drol!
Als Sandra een boterham met kaas eet en rondloopt, staat ineens Luna naast me. Geïnteresseerd naar de kaas te ruiken. Kaas is dus aan haar dieet toegevoegd en gaat er in als koek, nog lekkerder dan de biefstuk. Schnauzers blijven je verbazen…
Bekje openChris blijft thuis bij de pups en de camping want het wordt bijna volle bak vandaag en er komen heel wat caravans aan. Spitsuur op de camping! Bijkletsen met  kampeerders schiet er een beetje bij in. Om half 2 zijn Sandra, Luna en Aggie, (ook een super hondenmens) bij Dierenhospitaal Visdonk. Sandra vindt het heel fijn en gezellig met een 2e vrouw erbij. Dr. Richard kijkt Luna na en is al erg tevreden.” Ze is goed verzorgd”. Het bloed wordt afgenomen en gecontroleerd en de bloedspiegel is weer wat beter. Yes !! Dat is zeer goed nieuws. Wat het ook was, Luna is zelf weer haar bloed aan het herstellen en maakt weer bloedcellen aan. Ze is nog lang niet op een goed sterk gezond nivo, maar er is verbetering en we gaan vooruit. Ze is uit het dal! De uitslagen van de grote uitgebreide bloed onderzoeken zijn nog niet binnen, een oorzaak hebben we dus nog niet achterhaald. Luna moet nu vooral uit zichzelf weer goed gaan eten en weer onverzadigbaar zoals vroeger, dat zou de volgende mooie stap zijn.
 
En hap, speen erinJe zou het bijna vergeten te vertellen, maar de pups groeien uitstekend. Ze weten prima uit de fles te drinken en overdag hebben ze honger om de 2 tot 4 uur en laten dat duidelijk met geluid weten. De nacht hebben ze steeds 4 uur doorgeslapen. De nachttijden doorslapen worden dus al weer wat langer. Morgen gaat de eerste pup door de kilo heen aan gewicht, altijd een feestje. De eerste kiloknaller. Verder zijn ze met zijn 10-en een zoet, lief en rustig nestje. Ze kunnen al behoorlijk tijgeren door het nest en het gaat al naar lopen toe. In hun bewegingen komt snelheid. Over mamma heen kruipen lukt al prima en de eerste koprollen zijn gemaakt. Altijd geinig. Luna en de pups genieten lekker van elkaar.
 
Sparrow is de held, onze life safer van Luna. Met biefstuk beloond en alles wat Luna over laat, gaat in de bakken van Terra en Sparrow erbij, want ze zijn geweldig. Rustig en geduldig wachten ze in de bench, blaffen als het moet, doen precies wat er nodig is. Wat een dreamteam.
 
En drinken maarSandra en Chris zijn opgelucht. We willen iedereen bedanken voor de vele interesse en overweldigende medeleven, echt hartverwarmend. We hopen morgen tijd te hebben om alle e-mailtjes, chat’s en whatsApp te beantwoorden. Bedankt voor alle leuke kaarten! Dat er uit zoveel hoeken wordt meegeleefd is heerlijk en we wisten niet hoeveel mensen met een pup uit onze vorige nesten nog zitten mee te kijken. Super!
Stukken geruster dan gisteren gaan we de nacht in, op “onze” campingplek, we gaan het rosé-tje proeven… languit op de bank bij Luna en haar kinders.
Luna trots bij haar puppy'sDinsdag 12-05-2015: Na een zeer onrustige nacht, waarbij Luna niet bij haar puppy’s mocht, is vanmorgen Sandra met Luna weer gaan bloed prikken. Gelukkig waren de waardes iets beter en krijgt zij ook weer wat meer kleur. Natuurlijk is weer alles mogelijk in de medische wereld, dus voor de zekerheid gaat haar bloed nog eens extra grondig in het laboratorium onderzocht worden. Maar wij hebben het gevoel, dat ze toch een flinke deuk heeft opgelopen van iets, waar we haar gewoon doorheen moeten helpen. We knokken met zijn allen. Luna heeft nu een mooie pyjama aan, zodat de pups niet meer bij haar kunnen drinken. Dat mag echt niet, door de medicijnen van Luna. Maar Luna kan weer in het nest bij haar kinderen zijn en de pups liggen tevreden tegen haar aan. Zij is dan gelukkig en rustig en de pups worden weer gewoon goed gesocialiseerd en krijgen de liefde van moeder. Ze poetst ze en de pups voelen haar warmte en kunnen haar ruiken. Dat is toch echt meer, dan de warmte lamp en de fles van ons.
 
BloedtransfusieEn wat zijn wij trots op Sparrow en Terra. Ook zij voelen dat het niet goed is. Terra helpt, wanneer Luna naar de dierenarts is. Ze likt de buikjes van de puppy's, zodat ze gaan plassen. En Sparrow is weer emotioneel helemaal bij gekomen van het bloed geven. We hebben wel een echte roedel, die zo mooi zorgt voor elkaar.
De Dierenartsen willen eigenlijk Luna in de praktijk houden voor de nacht. Sandra hoeft alleen maar te kijken, en de dierenartsen begrijpen dan al dat dat niet gaat gebeuren of ze zetten er maar een stretcher bij! Gekke lieve Sandra en haar Schnauzers.
De komende dagen blijft het voor ons (en velen die met ons meeleven) spannend, maar de temperatuur daalt, ze is al iets actiever en alerter, ze krijgt goed rood vers en heel sjiek vlees zoals biefstuk te eten, aansterk speciaal puppy blikvoer, pens en lamshart en natuurlijk alle liefde van de wereld en veel knuffels. Maar Luna heeft haar grootste rust gevonden om weer bij haar eigen kinderen te zijn. Dan maar zonder de borstvoeding. We gaan langzaam vooruit. Morgen weer bloed prikken, want meten is weten. En hopelijk komen de uitslagen van de bloedtesten snel binnen en geven antwoorden. Wij slapen vannacht weer naast Luna!
 
Maandag 11-5-2015: Vanmorgen is Luna niet lekker. Ze is zwak en heeft verhoging. We gaan direct bellen en om 12 uur zit Sandra dan ook bij de dierenarts. Het is helemaal niet goed met haar bloedspiegel. Hals over kop wordt Sparrow er bij gehaald voor een bloedtransfusie. Rustig en lief laat Sparrow het bloed afnemen. Zonder enig protest geeft ze haar bloed om haar tante er bovenop te helpen. Sandra blijft de hele dag met Luna bij de dierenarts, waar het bloed moet worden toegediend. Luna knapt er een beetje van op, maar zal echt medicijnen moeten krijgen, willen we haar er doorheen trekken. En medicijnen voor Luna, betekend dat de puppy’s niet meer mogen drinken bij hun moeder. Gelukkig is de biest (Colostrum) binnen voor de belangrijkste afweerstoffen. Vanaf nu zullen Chris en Sandra de puppy’s iedere 4 uur de fles gaan geven en Terra gaan we proberen het poetswerk over te laten nemen. Leuk om te doen, maar momenteel heel erg dubbel. Vanavond branden we een kaarsje voor Luna en hopen dat ze morgen wat is aangesterkt. De komende 48 uur zal het er op of er onder worden voor onze lieve Luna, die zo graag wil moederen.
Zondag 10-05-2015: Moederdag. En laten we nou toevallig 3 heerlijke moederhonden hebben?? Sandra kan zich helemaal uitleven met lekkere dingen voeren en leuke dingen met ze doen. Vandaag geen visite en heerlijk een mooie zonnige dag voor ons en de zwarte snuiten en de pups. We gaan portretten maken van de pups, altijd lachen.

Portret foto's van de Riesenschnauzer puppy's:

Riesenschnauzer Donker Blauw Riesenschnauzer Roze
Donker Blauw Roze
Riesenschnauzer Paars Riesenschnauzer Licht Blauw
Paars Licht Blauw
Riesenschnauzer Bruin Riesenschnauzer Zilver
Bruin Zilver
Riesenschnauzer Groen Riesenschnauzer Oranje
Groen Oranje
Riesenschnauzer Rood Riesenschnauzer Geel
Rood Geel
Eten er in, en eten eruitZaterdag 09-05-2015: Het is vroeg dag. Er wordt goed ontbeten door Terra en Sparrow en de pups zien we groeien. Luna heeft niet zoveel trek, alleen de lekkere dingen, leverworst, gekookt eitje, pens, runderhart en kaas. En dan ook nog uit de hand van Sandra. Luna krijgt Diva gedrag?? Als een trotse sfinx ligt ze weer mooi en lief te zijn bij haar pups.
 
Puppy bandjes met duidelijke kleurenLuna heeft 's nachts een paar keer moeten plassen maar straks worden de nachten snel rustiger naar hoogstens 1 keer. De warmtelamp kan weer hoger en later op de dag zelfs uit. De pups groeien zo goed en zijn nu al zo van een enorm gewicht dat ze zichzelf goed warm kunnen houden. Ook hun gekleurde touwtjes worden vervangen door speciale veiligheidsbandjes met duidelijke kleuren.
 
Heerlijk ontspannen slapenLuna wordt gewassen en haar borsten moeten regelmatig gemasseerd worden zodat de vette melk goed blijft stromen. Haar temperatuur wordt ook regelmatig gecontroleerd, allemaal dingen die er ook bij horen.
 
DE meiden mogen al voorzichtig knuffellen's Middags komen de kinderen en worden de pups suf geknuffeld. Luna vind alles prima en ligt er maar rustig bij in het nest, maar naar buiten lopen met een pup in je hand lukt niet. Nee, nee, kinders, dat geintje lukt niet.
Wij slapen in alle standenEn warempel nog een verrassing: Sparrow is loops geworden. "Leuk, baas! Puppies, wil ik ook weer! Baasje, ahhh??" Oef, daar moet Sandra even over nadenken. “Komen we later op terug, Sparrow”. We gaan toch maar bij het eten extra vitamines en foliumzuur geven, voor als … Het kan geen kwaad en we hebben er altijd zulke mooie sterke zware pups mee.
 
Wij slapen naast en over elkaar heenDe webcam gaat aan en na de eerste hobbels, draait hij maar erg schokkerig. Zit half Nederland naar onze Luna en haar mooie kinderen te kijken? Hoe lossen we dat op? Techno Chris vind een oplossing en de webcam draait weer beter. Zonder de rode warmte lamp hebben we ook veel mooier beeld. Op onze computers, smartfoons en tablet kunnen we nu ook continue in het nest mee kijken. We doen onze uiterste best om ze goed en veilig, groot en sterk te krijgen!
 
Of we slapen allemaal op elkaarDe avond nemen we ons voor weer vroeg te gaan slapen en wat slaap in te halen. Dit lukt gelukkig.
Moeder is wandellen en wij krijgen een schoon nestVrijdag 08-05-2015: We hebben een beetje bij kunnen slapen. Het normale leven komt er weer bij. 's Ochtends werkt Sandra in de praktijk en Chris doet zijn klussen op de camping. We krijgen bloemen en een fles rosé, lekker, bedankt! Luna doet het geweldig, na een nest met 12 en een nest met 14 pups, is dit nest dan ook een makkie voor haar. De moedermelk aanmaak en de eetbehoefte van de 10 flinke pups gaat op elkaar afgestemd raken en het wordt een mooie continuïteit van de melkfabriek.
 
We doen voor de zekerheid in de ochtend een weeg momentje. Het is normaal dat baby’s en pups de eerste dag af vallen. Hier is alles gelijk gebleven of zwaarder. Dus Luna heeft genoeg vette moedermelk. We hebben dan ook goed opgelet dat alle pups de eerste moedermelk (biest) goed hebben gedronken. Biest is de eerste 3 dagen bomvol stoffen voor een goede natuurlijke afweer, dus elke pup moet er genoeg van binnen krijgen. En dat krijgen ze. 10 pups op 10 tepels is ook erg makkelijk, elke pup kan altijd wel ergens drinken. Alles gaat heel soepel en het is een erg rustig en tevreden nest.

Zoek ons dan?

Luna is super trots en helemaal gelukkig met haar kroost. Er wordt gezorgd en gepoetst en verschoven en tussen haar voorpoten een pupje gecontroleerd. Super om te zien, hoe ze dat doet en hoe soepel dat allemaal gaat.
De vijver is altijd lekerderLuna moeten we echt mee uit nemen, want uit zichzelf gaat ze niet bij haar pups weg. Normaal willen alle honden altijd uit! Ook op het veld met de tennisbal spelen, wat ze normaal graag uren doet, is nu niet interessant. Zodra ze geplast en gepoept heeft loopt ze terug naar huis, eventueel met tennisbal in haar bek omdat Sandra toch de bal gooide, terug naar haar nest. Veel water drinken, soms beetje eten en weer terug bij de pups. De pups zijn alles voor haar.
 
Weeg momentjeOm 19.00 uur hebben we ons dagelijks weegmoment en we zijn dik tevreden. 10,3% zijn alle pups gemiddeld aangekomen. Volgens de statistieken (tussen de 4 en 10%) aan de iets hoge kant, maar ja, wij hebben Riesenschnauzers, en zijn al lang gewend dat niets volgens de statistieken gaat. Beter te zwaar dan te mager.
 
Eten en daarna slapenVrijdag avond zijn we nog steeds behoorlijk gaar, en proberen vroeg te gaan slapen. Leuk geprobeerd met allemaal enthousiaste mensen op Facebook en een camping om je heen.

Luna heeft 10 grote puppy gekeregen

Sandra en Luna tijdens de weeenWoensdag 06-05-2015: Nog drie dagen tot aan de bevallingsdag. O ja, maar een Riesenschnauzer, zou geen Riesenschnauzer zijn als ze zich daar aan houdt. Chris slaapt deze nacht bij Luna op de bank in de woonkamer. De laatste week deden wij dat al om en om, omdat Luna wat vaker moet plassen. Maar om uur of twee wordt Luna een beetje onrustig. Ieder half uur wil ze de tuin in en van slapen komt er niet veel meer. Regelmatig staat ze heerlijk met haar snuit in de wind. (en Chris op zijn slippertjes) Chris richt alles een beetje in voor de bevalling, die misschien wel eens zou kunnen beginnen. Stom, zonder Sandra gaat Luna echt niet beginnen. Om 7 uur wordt Sandra dan ook door Luna uit bed gehaald, door hard tegen de gang deur op te springen. Kaboeng! Zo Sandra is ook wakker. “Ha, goedemorgen schat”, komt er wat minder vrolijk uit vandaag bij ons. Na een flinke sloot koffie en een goed ontbijt, gaan we lekker lopen met de meiden in afwachting wat de dag zal gaan brengen.
 
Toch blijft alles rustig. Wel is Luna begonnen met het graven van kuilen in de tuin. Dit is altijd weer een teken, dat het niet echt lang meer kan duren. Luna heeft haar eerste weeën en hijgt flink. Rond 14:00 uur verliest ze een flinke plas vruchtwater. Nou, denken wij, daar gaan we. Om drie uur moet Sandra nog 1 behandeling doen in de Schoonheidssalon. Een beetje spannend wel, maar toch maar proberen. Chris blijft met Luna achter in de woonkamer. Dit vindt Luna niet goed, ze moet en zal in de buurt van Sandra zijn. Haar bench staat het dichtst bij de salon en daar gaat ze dan ook in. En ze gaat heel diep slapen. “Als  Sandra er niet is, ga ik niet bevallen”, denkt Luna weer. Wat een prachtige band hebben die twee.
 
Video 1 (Luna gravend)
De puppy's vinden al snel de tepel van LunaRond 17:00 uur gaat Luna voor het eerste persen. Sandra heeft doorgewerkt in de praktijk en is al weer even terug. Luna loopt veel door de tuin, graaft en snuffelt. Om de beurt lopen Sandra of Chris mee om te kijken of er geen pup geboren wordt. Eindelijk om 20:50 uur, na een flinke pers, ergens achter een struik in de tuin, komt de eerste pup naar buiten. Toevallig liepen we allebei mee met Luna en konden dus de pup mooi opvangen en Luna naar haar legnest begeleiden. De bevalling is begonnen!
 
De puppy's rollen ng wel eens omVanaf dan gaat er tempo door Luna gemaakt worden en de ene pup na de andere komt vrolijk kijken in de nieuwe wereld. Bij het eerste geluidje wat de pup maakt, herkennen we het weer direct. O ja, zo klinkt het. Ahhh schattig. We zijn helemaal in ons nopjes en zitten samen bij het nest. Supporten Luna bij de weeën en wanneer er een puppy geboren wordt, is het alle hens aan dek. Poetsen, schoonwrijven, controleren, wegen en een gekleurd bandje aan geven, terug bij Luna in het nest. Luna poetst de pup nog eens “veel beter” schoon en dan kruipt het puppy naar de tepels van Luna en begint te drinken. Een mooi instinct. Terwijl de pup drinkt, begint Luna aan haar volgende pup…
Om 1 minuut over twaalf komt puppy nummer 5 al ter wereld. Heerlijk. Wij zijn ons slaapgebrek even vergeten en genieten samen met Luna.
 
Video 2 (Luna de bevalling)
Luna wast alle puppy's grondigNu gaat het er wat rustiger aan toe en om de drie uur komt er een pup. Luna wil graag even wandelen en we sjokken dan in het donker naar achter op de camping. Waarschijnlijk door de wandeling, zakt de pup wat verder en wanneer ze dan weer een kwartiertje in het nest ligt, komt het puppy eruit. We houden net genoeg tijd over om even op de bank te gaan liggen. En dan voel je het wel, je bent geen 18 meer. Toen je nog uit de kroeg kwam en met daglicht naar huis wandelde.
 
Sandra heeft alles onder controleOm 11:35 uur ziet de laatste pup voor het eerst het daglicht. Luna ligt trots tussen haar kroost. Moe en voldaan. We hebben 10 hele stevige puppy’s samen op de wereld gezet en zijn zeer gelukkig. Allemaal gezond, allemaal zeer flink (gemiddeld 481 gram zwaar! En bij elkaar dus 4808 gram nieuw leven)
 
Het rode licht komt door de warmte lamp4 Reuen en 6 teefjes liggen samen met moeder Luna onder een rode warmte lamp.
 
Video 3 (Geluidjes van de pups)
Lekker tussen je broer en zusWe wachten nog een aantal uren, maar alles wordt rustig en rond 5 uur, kunnen we er wel vanuit gaan, dat Luna klaar is.
 
Luna geeft al haar pups te drinkenLater gaat Sandra, Terra en Sparrow even uitlaten. Deze twee dames hebben de afgelopen 24 uur veel in bench moet blijven. Dat hebben ze keurig gedaan! Terwijl Sandra de riemen pakt, springt Luna uit haar nest en wil ook mee. Oké, we gaan met z’n allen lekker wandelen of er niets gebeurt is. Maar wij weten beter!
 
Video 4 (Luna trotse moeder)
Sandra gaat 10 gezinnen bellen en het goede nieuws vertellen, maar ook gezinnen die we helaas niet gelukkig kunnen maken. Chris gaat de website bijwerken en de foto’s uitzoeken. Daarna nemen we nog een Rosé-etje en zullen dan waarschijnlijk om vallen als een blok en heerlijk slapen. Op de bank, bij Luna en haar 10 prachtige pups, met hun tevreden sabbel geluidjes als slaapliedje.
 
Samen in 1 benchDinsdag 05-05-2015: Luna gaat wat meer rond drentelen en zoekt een plekje voor haar zelf of juist heel dicht bij de anderen. Wij stonden verbaasd dat het paste en hadden het nog niet vaak gezien, maar zelfs lekker beschermend achter Terra in de bench slapen gaat goed. Zo lief.
 
Riesenschnauzers spelen op het veldOp de wandeling met alle drie de Riesenschnauzers, pakt Luna de korte route en sjokt op haar gemakje mee. Met zo’n dikke buik kunnen wij ons dat ook wel voorstellen. Terwijl Sparrow en Terra vrolijk rond rennen en spelen, snuffelt Luna elk grassprietje grondig af.
 
Lekker douchen met mijn RiesenschnauzerZondag 03-05-2015: In de laatste week voor de geplande bevalling, moet alles natuurlijk op en top zijn. Koortjes, thermometer, warmte lamp, extra batterijen, etc. Alles wordt gecheckt en aangevuld. O ja, en de hondjes krijgen natuurlijk ook nog even een goede poetsbuurt. Lekker onder de douche. We hebben ze dat vanaf pup al aangeleerd, zodat ze het nu zonder problemen toestaan en zelfs lekker zijn gaan vinden.
 
De twee blijde a.s. moedersZaterdag 2-5-2015: Alles is klaar en in huis voor de bevalling, een rustig gevoel. Nog maximaal 1 week tot de bevalling. Luna zien we elke dag dikker en dikker worden. Ze is flink drachtig en we denken dat het weer een groot nest wordt. De pups die tegen Luna’s huid aanliggen, voelen we duidelijk bewegen, maar Sandra krijgt ze niet geteld. De maaltijden voor Luna verdelen we over meerdere keren per dag, want in één keer krijgt ze het niet meer op. Ook op de wandeling rond het park duurt het allemaal wat langer, nu Luna erg rustig achter ons aan loopt en regelmatig even blijft staan. Ze moet van ons blijven lopen en bewegen, dus we nemen de tijd. Ze moet erg vaak plassen en de hele nacht houdt ze het niet meer op, dus we slapen al meer dan een week bij haar om de beurt op de bank. De korte en gebroken nachten vermoeien ons wel. Luna is heel aanhankelijk en ligt graag aan onze voeten of tegen ons aan op de bank. We houden het zo rustig mogelijk voor haar en ze slaapt veel. Ze gaat ook vaak in haar legnest liggen slapen. Op het terras in het zonnetje tukken is ook favoriet. Luna waakt niet meer, dat laat ze Sparrow en Terra doen. De taken zijn weer keurig verdeelt.
Ik wil haar vacht graag nog wat dunner maken, maar nu loopt ze weg als ik de kammen pak. Ze heeft er echt geen zin meer in, terwijl ze het normaal leuk vindt om mooi gemaakt te worden. Dan maar zo, Luna is altijd mooi.
 
Lekker in het zonnetjeVan de week hebben wij achter op ons land de laatste hand gelegd voor de uitbreiding. De wegen zijn bepaald, als je over de oprijlaan rijdt langs de schitterende kastanjebomen kom je bij de 12 nieuwe plaatsen. Die zijn gemaaid, omrand met struiken ingeplant en daar zijn ook grote kastanje bomen geplaatst, zodat iedereen een romantisch schaduw plekje heeft op zijn perceel. Het ziet er prachtig uit en we zijn berentrots. Wie een buitenhuisje wil kopen, kan zo zijn plek kiezen. En dat allemaal gelukkig ruim op tijd klaar voor de bevalling.
 
Het nieuwe honden speelveldOp het honden uitlaat gebied zijn ook nieuwe paden gemaaid zodat je heerlijk kunt lopen en genieten van de natuur hier en het speelterrein voor de honden is ook verlegd, zodat de honden zich lekker kunnen uitleven. Onze eigen honden hadden het snel door. Terra en Sparrow scheuren er gelijk heen. Nu nog later een keer een picknick tafel erbij en het is compleet. Langs de weg wordt een aarde wal gemaakt, die we laten begroeien, zodat het nog lekkerder privé en veilig wordt.
 
Rustige plekjes in huis om lekker te slapenDe tuin is gesnoeid zodat we in alle kuilen die ze graaft voor de bevalling bij haar kunnen om in te grijpen als ze naar binnen moet. Voorlopig hebben we dus weer genoeg openhaardhout voor de knusse kachel voor van de winter.
Nu wachten we nog op een broedse Orpington kip, die dan eieren wil uitbroeden zodat we kuikentjes hebben en het paradijsje is compleet.

We zijn er klaar voor…. Spannend!

Zaterdag 25-4-2015: De laatste twee weken zijn begonnen. Op naar 9 mei, de uitrekendatum van de bevalling. De afgelopen week hebben we veel visite gehad van leuke fijne Schnauzermensen, heerlijk uren over Riesenschnauzers kletsen! De Riesendames worden fijn geknuffeld en er wordt vrolijk met de kinderen gespeeld.
 
En: Ja, de nesteldrang is goed op gang. Nee, niet bij Luna, maar bij Sandra natuurlijk. Opeens toch nog even die keuken verbouwen en gisteren het legnest tevoorschijn gehaald. Alles is weer grondig gepoetst. Luna mag als enigste Riesensnuitdame in het legnest. En dat begrijpen de andere dames: Sparrow en Terra ook goed. Het legnest is voor de moederhond. Heel soms wordt er even door de andere dames gecheckt: Zijn ze er al?
 
Luna hoeft met haar dikke bolle buik niet meer mee op cursus en Terra maakt de cursus af. Luna is daar wel blij mee. Ook de dagelijkse wandeling, gaat op het gemakkie. Terwijl Sparrow en Terra rond rennen en overal snuffelen, loopt Luna nu heerlijk te waggelen met haar bolle buik, naast de baas en een beetje met de bal gooien gaat nog wel, maar dan als Luna alleen mee is. We willen niet dat ze per ongeluk een stoot in de bolle buik krijgt door een van de andere.
 
Luna zoekt veel rustige plekjes op in huis of de tuin. Ze kan zich daar prima terugtrekken en een tukje doen. Haar favoriete plaatsje, blijft toch wel (net als vorig jaar) voor de WC deur. Is niet handig. Sandra en Chris houden allebei hun plasje op, maar tja, dat kan niet de hele dag duren. Gelukkig ligt ze nu het er staat, steeds vaker in het legnest te slapen. Ook in de tuin in het zonnetje is het heerlijk tukken om dan daarna af te koelen in de vijver en weer een lekker slaapplekje te zoeken. Kleddernat loopt ze dan het huis in, een rondje en weer in de zon verder slapen… Alles voor de honden, dweilen maar weer. In het legnest is ze nog niet kleddernat gestapt, alsof ze best weet dat die schoon en droog moet blijven.
 
Je ziet goed aan Luna, dat ze zwanger is. Buiten de tepels en de borsten die aanzienlijk groter zijn geworden, kan ze nu ook heerlijk op haar zij liggen en dan zie je ook haar flinke buik. ’s Avonds bij een wijntje praten we er heerlijk op los: Wat denk jij? Zie jij het ook? Ze is wel erg dik… en nu al…. Weer zo een groot nest? Bij Luna weet je het nooit. Zij is zo een lief makkelijk meisje, maar qua nestjes en pups is het van hollen of stilstaan.
 
Als ze ‘s nachts moet plassen doet ze de deur zachtjes open en komt ze stilletjes de slaapkamer in. Met haar snuit zoekt ze je tenen onder het dekbed en worden we wakker gelikt en mag ze even in de tuin plassen. Zo lief en knap, alleen in nood als het echt nodig is, doet ze dat. Schnauzerslim van ons mooie meisje.
 
Kijk eens hoe zwanger ik al benZaterdag 18-04-2015: 6 weken zwanger, nog 3 weken te gaan
Van de week zijn we aan een grote wens van Sandra begonnen, de keuken verbouwen en opknappen. We zijn tot halverwege gekomen en stoppen er nu mee. De honden gaven er op zich niets om en vinden het allemaal prima. Tegels zijn afgebikt, er is gestuukt en geverfd, het maakt ze niets uit. Alleen boren is een zo hoog scherp geluid, dat vinden ze gewoon niet prettig met hun goede gehoor. Ze bleven keurig uit de keuken, soms lagen ze geïnteresseerd te kijken op een afstand, of waren in de tuin of lagen op de bank of een kleedje in de huiskamer.
Zonnetje: dus spelenLuna gaat haar laatste 3 weken in en we stoppen met de grote verbouwing in de keuken. De rechterkant is af, de linkerkant moet nog, maar dat wordt dan maar na de pups. Het functioneert en daar gaat het om. Luna loopt op de wandelingen rustig mee te sukkelen en de laatste dagen geeft ze aan al snel weer naar huis te willen. De tijd wordt rijp om het wandelen te splitsen. Terra en Sparrow een grote ronde en Luna een kleine rustige ronde. Ze is gewoon graag thuis. Aankomende week gaan we het legnest poetsen, zodat ze weet dat ze een veilige plek voor de pups heeft. De buik wordt boller en boller, de pupjes gaan bewegen onder je handen. Machtig om te voelen!
Terra let alvast goed opDonderdag 16-04-2015: We besluiten niet naar les te gaan. Het is warm en Luna is dik. Hoe eerder er nu rust is in de tent, hoe beter, dus we werken tot laat door. Volgende week gaan we lekker naar school met Terra en Sparrow.
 
Werken met de baasZaterdag 11-04-2015: Nog 4 weken tot de bevallingsdatum. Luna is nu 5 weken zwanger en dat is duidelijk te zien. De buik wordt ronder en voller. Ze keuvelt lekker wat rustiger mee op de wandelingen en doet niet te gek meer. Ze wil niet meer met Sparrow ruige spelletjes spelen. Ze is wat eerder klaar met wandelen en blijft achter. Vreemde honden mogen niet meer op haar afstormen en krijgen een waarschuwingsgrom. “Rustig bij de zwangere dame!” Als we het eten klaarmaken maakt Luna tevreden en aanmoedigende geluiden. Ze heeft duidelijk meer trek. Ze krijgt ook wat meer voer want de ribben werden beter voelbaar, dus ze heeft het nodig. Ze gaat overdag wat vaker in een rustig hoekje voor de WC deur of in de keuken liggen slapen. We laten haar dan met rust en lekker slapen, zover dat gaat. Ze weet prima wat ze nodig heeft. Ze is een ervaren moeder. Als er iemand aan de deur staat, blijft Luna zelfs al af en toe rustig liggen en laat de andere het waakwerk doen. De Lady Luna krijgt “attitude” en laat de anderen voor zich werken. Sparrow ligt meer in haar bench op de uitkijk, om de weg, de camping en de hele tuin te bewaken of Terra ligt op haar favoriete plek in de receptie. Een goede samenwerking en taken verdeling binnen een gezonde roedel. De nestdrang heeft toegeslagen. Niet bij Luna maar wel bij Sandra (…..daar gaan we weer, arme Chris). Er moet stevig gepoetst worden. Makkelijke maaltijden worden bereid en ingevroren, zodat we snel en gezond kunnen eten. De voorraden puppymelk, onderleggers ed. zijn geteld en op pijl. Alles is gecontroleerd. Op de geboorte halsbandkoortjes na, is alles in huis voor de bevalling. Beter te vroeg, dan te laat...
 

Riesenschnauzers zijn prima verdedigers

Terra kan ook verdedigenDonderdag 9-04-2015: Luna heeft les. Ze werkt goed en netjes, maar erg rustig en beheerst springt ze tegen de “boeven”op. Het is duidelijk zichtbaar dat ze zwanger is. Terra en Chris zitten op het terras. Chris maakt foto’s want het is misschien de laatste keer dat Luna het nog doet, misschien vindt Sandra het te zwaar worden en gaat Terra het overnemen, maar Luna maakt de hele les af. Terra mag als beloning voor het nette rustige wachten toch ook nog een keer tegen Bert opspringen. Lekker diep en hard blaft ze aan en stoer springt ze op. Tja, die is niet zwanger! Vrolijk kwispelend gaan de 2 dames mee naar huis, wat is school toch een feest.
 
Riesenschnauzers worden opgevoed met andere dierenZondag 29-03-2015: De laatste zondag voor het zomer seizoen begint. Onze nieuwe Orpington haan (Hemmie de Snoeshaan) en 5 kippen ( Golden Girl, Goudlokje, Grobben bol en nog 2 namen te verzinnen, wie?) voelen zich al lekker thuis en hebben flinke eieren gelegd. We maken een romantisch ontbijt voor onszelf en genieten nog even van de rust op een zondag ochtend. We hebben vers eigen volkoren brood gebakken en de verse eitjes gekookt. Ook Terra, Luna en Sparrow krijgen een gekookt eitje bij het ontbijt. Luna extra veel voor de benodigde eiwitten voor de pups. Ze zijn er dol op. Warm en met volle maag gaan we de enorme stortregen in. Ingepakt in de regenkleding kijken we jaloers naar de honden die toch dikke pret hebben, samen spelen, rennen door de regen en de modder, op hun rug schuren met de poten vrolijk omhoog. Ze krijgen ons toch echt aan het lachen. Jammer genoeg, is er geen hond op het veld om mee te spelen en het is nog wel “hondenweer”. Gelukkig hebben ze elkaar. Buiten schudden ze zich nog eens goed uit en dan zoekt ieder zijn eigen bench op en gaan op hun eigen kleedje liggen opdrogen met het deurtje gewoon open. Ze zijn lekker moe en slapen een tijdje tot Sandra ze roept. Hup, de huiskamer in en op de bank, daar slapen ze verder.
In een week hebben ze door dat ze achter op de camping niet op de nieuwe percelen van de huisjes mogen komen, maar op het pad moeten volgen langs de percelen en op de andere gras velden zich moeten uitleven. Knap hoor! Slimme meiden.
 
HondenweerOmdat het buiten vies weer is, doen we in huis feestelijk zoekspelletjes. Het is geweldig hoe die oogjes kunnen glimmen, neuzen kunnen snuiven en die staarten vrolijk kunnen kwispelen.
 
Zaterdag 28-03-2015: Luna is nu 3 weken zwanger. Nog zes te gaan dus. Ze heeft lekker honger, is lief en speelt graag met kleedjes. Ze zit graag helemaal op schoot, helemaal dicht tegen Sandra aangedrukt met haar kop op Sandra’s schouder en in de bank als we TV kijken. Zachtjes hoor je haar tevreden knorren. Ze wordt dan lekker geaaid en geknuffeld tot ze in slaap valt. Soms wordt ze met haar bijna 40 kilo toch echt te zwaar en moet ze naast me komen liggen. In week 3 tot 4 merk je weinig van de zwangerschap en zie je geen veranderingen en dat klopt. Luna is gewoon lieve mooie Luna.
 
Lekker Sparrow trimmen in het zonnetjeVrijdag 27-03-2015: Vandaag is het schitterend weer, dus in volle vaart aan de gang op de camping, struiken planten, gras paden maaien, de eco-tuin netjes, de planten bakken vullen met vrolijke viooltjes, alles netjes maken. Luna mag de ochtend mee en Sparrow de middag. Moe en voldaan heeft Sandra nog een uurtje de tijd om de dames op tafel in de achtertuin in het zonnetje te trimmen. ’s Avonds in de praktijk zegt een cliënt, die vroeger altijd Bouviers gehad heeft: "Jouw honden zien er altijd zo netjes uit". Met een glimlach neem ik het mooie compliment in ontvangst.
 
Lekker vers botjeDonderdag 26-03-2015: Terra wordt vandaag 8 jaar! Feest dus, Terra is een soort Sara zoals bij mensen geworden! Alle 3 krijgen een enorm verwen bot, speciaal gekocht bij de Animal World. Ze knagen dat het een lieve lust is. Luna is er het beste in. Na een uur is er alleen nog een stuk botbeen over, wat we maar weg halen voor de veiligheid. Bot kan splinteren en dat willen we niet, daarom geven we het haast nooit, maar vandaag is speciaal en we houden goed toezicht. Ze genieten dan ook volop! Bij de avondmaaltijd zit runderhart (250 gram van de AH voor 1,50, een goede tip van een vriendin) en dat wordt ook goed verorbert. Lekker baas! Kwispelen ze allemaal. En zeker goed voor Luna en de pups.
 
Personal Protection Dog's Avonds mag Terra mee naar de Personal Protection Dog les en die geniet met elke cel in haar lijf. Als we aankomen rijden herkent ze het nog, na zoveel jaren. Neus vrolijk omhoog, de ogen twinkelen en trots loopt ze met de staart hoog kwispelend euforisch de laan door naast me naar het trainingsveld. Vroeger heeft Terra hier veel getraind, en daar heeft ze blijkbaar goede herinneringen aan. Onderschat nooit het geweldige geheugen van een goede Ries! Terra doet het geweldig, perfect, lekker stoere meid! Ze snapt alles direct wat ik van haar wil. Wat zijn we een sterk team. Meters voor het verstek (verstop plek) geeft Terra al aan dat er iemand achter staat en wat er achter staat, gevaarlijk of niet. Onderschat ook nooit de veel betere reuk, het scherpe gehoor en hun goede ogen, ze zijn veel beter dan de mens, vertrouw op je hond! En wees een team. Beren trots kan mijn hart wel uit mijn borst barsten. Terra en Sparrow zullen later van Luna de cursus gaan overnemen, want Luna kan de cursus niet afmaken. Tegen de bevalling aan, wil ik niet meer dat Luna springt en dat wil Luna zelf dan ook niet meer. Als Luna niet meer wil, neem ik lekker afwisselend Terra of Sparrow mee. Ze kunnen het allemaal en vinden het zo leuk om te doen! En dan doen we de cursus toch gewoon nog een keer, lekker genieten met je Riesenschnauzers.
Onze K3 meisjesZondag 22-03-2015: Treurig nieuws, K3 stopt er mee dus onze 3 meiden worden omgetoverd in 3 K3 meiden door Madelief. De 3 Riesenschnauzer dames vertonen maar wat graag hun kunstjes voor een snoepje: zit, poot, Hi-5, af en staan. Yep, ze zijn klaar voor het grote podium!
Vrijdag 20-03-2015: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet.

Luna is zwanger. Het getrainde oog van Sandra ziet de holle taille van Luna veranderen in een lichte bolling en van boven af Luna op de rug gekeken is de normaal slanke wespen taille dikker. Het beste voel je het, maar dan moet je Luna wel goed kennen, weten hoe haar taille normaal voelt. En als we het nu al 2 weken na de dekking voelen en ook zien, dan weten we inmiddels wel weer, hoe het gaat lopen. Het wordt weer een prachtig nest. De vruchtjes zijn nu ingedaald en zitten ieder op zijn eigen plekje vast verspreidt in één van de 2 hoorns van de baarmoeder en zijn aan het groeien.

De natuur ontluikt, de knoppen komen aan de bomen en struiken. Het gras op de velden achter op de camping gaat groeien en wordt fris groen van kleur. Achterop de camping zijn we hard aan het werk. Gezellig nemen we altijd wel één van de Riesendames mee en dat vinden ze heerlijk. De nieuw aangelegde tuinen worden rondom in geplant met verschillende inheemse struiken. De eerste 3 grote percelen met het vrij uitzicht op de watergang “De Riet” op het nieuwe uitbreidingsstuk van de camping worden duidelijk. Morgen weer verder, nog 7 weken tot de bevalling! Dus we willen opschieten. Vruchtbare grond, grijnzen Sandra en Chris trots naar elkaar.
 

Met de stok spelenZaterdag 14-03-2015: 1 week na de dekking, nog 8 weken te gaan tot de bevalling. We merken wat kleine dingen, zoals Sparrow en Terra die aan haar buik in haar taille aandachtig snuffelen. Luna heeft altijd honger, maar eet nu erg langzaam en er wordt door haar rustig en goed gekauwd, waardoor ze steeds veel later klaar is dan Terra en Sparrow. Maar die mogen echt niet naar haar eten kijken, want ze geeft een mooie diepe grom als waarschuwing:” deze brokken zijn van mij en mijn pups”. Dus met geduld wachten we tot ze eindelijk klaar is. Verder is lieve Luna lief en luistert perfect.
 
Samen touw trekkenDonderdag 12-03-2015: Luna deed het geweldig op school. De Family Protection Dog cursus is een feest, van prachtig plakkend aan mijn dij naar voor me lopen en blokken, aanblaffen en opspringen tegen de “boef” of terug naar “volgen aan de voet”. Het riedeltje komt er al aardig snel en vlot verlopend uit te zien. Luna werkt erg netjes en ik ben trots op mijn mooie meisje.
 
Mijn stokWoensdag 11-03-2015: Een vriendin is zo vriendelijk om de “boef” te spelen en de family protection dog oefeningen met ons te oefenen achter op het veld. Eerst Luna en daarna werken we snel Terra in, zodat Terra het kan overnemen als Luna weer te zwaar van de dracht van een groot nest wordt. We genieten van het mooie weer en zijn lekker bezig met de honden, we hebben allemaal de grootste lol. Het is erg raar voor onze keurige opgevoede honden dat ze nu voor me moeten lopen, blokken, luid blaffen en in het tuig aan de riem hangend omhoog moeten springen tegen de “boef”, alle dingen die ze normaal nooit mogen. Het is prachtig dat ze het alleen op commando beheerst wel kunnen.
 

Gezellig samenEn nu is het afwachten…. Is de dekking gelukt? Gaat alles goed? We moeten wachten tot we de eerste tekenen van een dikkere buik zien komen. Luna is na het weekend erg aanhankelijk en blijft dicht bij ons met uitlaten. Ze ligt gelukzalig op kleedjes te sabbelen, dat is altijd een schattig gezicht.
Geslaagde dekking RiesenschnauzersZaterdag en zondag dekken Luna en Kotaro nog een keer.  De zondag zitten ze zelfs een heel uur vast. Sandra en Rachelle zijn er maar rustig bij gaan zitten. Luna vindt het daarna goed zo en vertoont het gedrag van een zwangere dame.  
Riesenschnauzer achter het stuurVrijdag 06-03-2015: Vol verwachting weer naar de Dr. Stijn. Luna is door de 6 super gestegen naar 15.4! Dus we rijden als een speer naar Maastricht! Het is zover! Luna en Kotaro spelen en dansen dat het een lieve lust is. Ja, ze vinden elkaar erg leuk! Als de volle maan opkomt is het zover en staan Luna en Kotaro vast. De volle maan schijnt haar licht over het tweetal, romantiek ten top! We hebben een dekking! Sandra en Rachelle stralen. HAPPY!
Woensdag 04-03-2015: "Hallo Stijn, daar zijn we weer". Luna loopt vrolijk mee, maar vindt het nu wel wat spannender worden. Weer dat ge-prik met die naald. De uitslag is 4,95 en nu wordt het interessant, want bij 6 begint de eisprong.
Maandag 02-03-2015: Luna's 14de dag. Hallo dr. Stijn. Het zou nu toch wel eens zover kunnen zijn, maar de uitslag is 2,44. Nog niet veel.
De 3 zusjes maken het Liesbos onveiligZondag 29-02-2015: De zusjes Sparrow, Noeska en Shannah uit het nestje-C van 2011 gaan samen naar het bos. Luna gaat voor de veiligheid niet mee. De zusjes hebben dolle pret en zijn samen dikke mik.
Zaterdag 28-02-2015: Op dag 12 van Luna haar loopsheid is de uitslag 0,65. Het stijgt dus maar tergend langzaam.
Woensdag 25-02-2015: Luna is nu 9 dagen loops en we gaan naar Dierenhospitaal Visdonk om progesteron te prikken, de uitslag is 0,2 en betekend nog niets. Omdat we niet te vroeg en zeker niet te laat willen dekken omdat Kotaro helemaal in Maastricht woont, laten wij bloed prikken. De dierenarts belt ons dan 2 uurtjes later met de uitslag. Het is natuur en het zijn Riesenschnauzers, dus alles kan altijd net even anders gaan dan je denkt. Dat blijft dus ook leuk.
SchoolmeesterEven een lesje over Progesteron: De cyclus van de vrouwelijke hond

De meeste teven worden tweemaal per jaar loops. Deze periode, die gemiddeld 18 dagen duurt, bestaat uit twee delen, namelijk de pro-oestrus, die begint met bloedverlies uit de vulva en de oestrus, waarin de vulva duidelijk opzwelt en in deze periode neemt de dekbereidheid toe. Het bloed wordt dunner en wateriger en omstreeks dag 12 vinden de eerste ovulaties (eisprongen) plaats. Gedurende ongeveer 48 uur treedt de stareflex op en zal de teef zich laten dekken. Sommige teven zijn zo erg loops dat ze zelfs proberen om van huis weg te lopen om een partner te zoeken. Tijdens de loopsheid ruiken de teven ook erg aantrekkelijk voor de reuen. Zelfs de plasjes die de teven doen, worden uitgebreid door reuen besnuffeld en afgelikt. Op het moment dat er geen bloedverlies meer optreedt, is de loopsheid bijna ten einde. Dan start de fase van de di-oestrus. Tijdens deze fase is de oestrogeenconcentratie (het geslachtshormoon dat verantwoordelijk is voor alle veranderingen tijdens de loopsheid) tot een lage waarde gedaald. Deze daling begint al aan het eind van de pro-oestrus. Vlak voor de eerste ovulaties begint het progesterongehalte te stijgen vanaf de basale waarde van omstreeks 0,5 ngr/ml (dit hormoon is verantwoordelijk voor de instandhouding van een eventuele dracht). Op het moment van de ovulaties bereikt het progesteron een gehalte tussen 3 en 10 ngr/ml. Tijdens de di-oestrus stijgt de progesteronwaarde tot een maximum dat erg verschillend is voor verschillende teven, maar meestal tot boven de 10 ngr/ml. De di-oestrus periode houdt ongeveer 2 maanden aan, zowel bij drachtig geworden teven als teven die niet zijn gedekt. Na deze periode volgt de anoestrus fase, waarin zowel het oestrogeengehalte als het progesterongehalte laag zijn.

Om fokkers te begeleiden bij de bepaling van het optimale dekmoment, hetgeen vooral van belang is als de reisafstand naar de dekreu groot is, maken we gebruik van een semi-kwantitatieve test om het Progesterongehalte te bepalen. Ongeveer 6 a 9 dagen na het begin van het bloedverlies nemen we een bloedmonster. Meestal geeft de test op dat bloedmonster een lage Progesteronwaarde. We herhalen de test om de twee dagen. Op het moment dat deze test een waarde geeft die hoger is dan 3 ngr/ml, maar lager dan 10 ngr/ml, dan testen we de volgende dag opnieuw. Indien de waarde rondom de 10 ngr/ml is, dan kan de teef 1 a 2 dagen later gedekt worden. Indien de test aangeeft dat het Progesteron hoger is dan 10 ngr/ml, dan moet de teef dezelfde dag gedekt worden. De dierenartsen adviseren om, indien de dekking gelukt is, 48 uur later nogmaals een dekpoging te wagen. Het kan namelijk gebeuren dat er in de loop van die 48 uur nog meer eisprongen plaatsvinden en het sperma van de reu is slechts 24 a 48 uur vitaal. De laat gesprongen eitjes worden dan bevrucht door het sperma van de tweede dekking. Men heeft dan dus een grotere kans op een geslaagde dekking. Met de door ons gebruikte test hebben we inmiddels al ervaring opgedaan en deze test heeft zijn waarde duidelijk bewezen. Toch kan het gebeuren dat een dekking niet lukt, bijvoorbeeld doordat een reu geen interesse toont of doordat het teefje geen goede stareflex vertoont. Rust en ruimte en een portie geduld willen vaak helpen. En soms vindt de teef of juist de reu het nog een dagje te vroeg en lukt de dekking de volgende dag wel. Oudere reuen die wel zeer geïnteresseerd zijn om te dekken, kunnen zich soms tijdens het voorspel dermate uitputten dat de dekking om die reden niet lukt. Dan kan het zinvol zijn om even een uurtje rustpauze in te lassen en de honden gedurende die periode volledig gescheiden te houden. (Met dank aan de Dierenkliniek Duurstede)
 
Riesenschnauzer met een titelZondag 22-02-2015: Rachelle brengt Luna uit en Sandra Sparrow. Luna doet het perfect met Rachelle en doet alles wat ze wil. Luna wordt Uitmuntend gekeurd en wordt zelfs de beste teef (BOS)

Sandra haar gestuntel met Sparrow levert een ZG op, met de duidelijke boodschap: "Met uw hond is niets mis, een prachtige hond, maar u moet haar leren uitbrengen". Moet ik dan toch maar eens op ringtraining? We zullen Rachelle eens lief aankijken of zij Sparrow ook een keer wil uitbrengen... Ieder haar vak, Sandra kan zich maar beter met de nestjes bezighouden.

Dinsdag 17-02-2015: Luna is loops. De eerste dag, want gisteren hebben we nog niets gemerkt. Ze zal er wel zin in hebben gekregen, toen ze mooie lieve Kotaro gisteren zag...
Luna met DwergschnauzersMaandag 16-02-2015: Met Luna en Sparrow gaan we naar Rachelle, die ze perfect trimt voor de show in Hoogstraten op zondag 22 februari. Het is weer erg gezellig en Kotaro en Luna mogen elkaar, er wordt leuk gespeeld.
De winter is rustig verlopen en wij hebben alle tijd om weer eens na te denken of we een nestje willen. "Haha, je weet het natuurlijk al?" Sandra heeft haar glimogen en de brede grijns. Vorig jaar hadden we twee nestjes vlak achter elkaar en dat hakte er goed in. Maar één nestje, gaat zeker gebeuren. Eens kijken wie het eerst loops gaat worden.
(c) 2008-2015 Visser-Koghee